60 на 40 това е разпределението на горивата, произведени в България и тези, които са внесени, отчете в Пловдив председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев.

За 9-те месеца на тази година, по данни на Министерството на финансите, срещу 60-те процента български горива са постъпили 1 милиард 238 милиона лева акцизи, а срещу 40-те на сто внос-380 милиона лева.

Валентин Златев посочи още, че неефективната работа по събиране на акцизите върху горивата е и заради засечките, които прави информационната система за акцизите на Агенция "Митници".

Един от сериозните проблеми на пазара на горива у нас е контрабандният внос, коментира  Валентин Златев, цитиран от БНР. 

Поставяме въпроса за липсата на стотици милиони в бюджета, защото това затруднява нашия бизнес и ни прави слабо конкурентни, но това е въпрос, който много повече трябва да вълнува българската държава, коментира Златев.

Другият проблем, който стои пред бранша, по думите на Валентин Златев, е с нефункционирането в пълен обем на акцизната централизирана информационна система на Агенция "Митници".

След многото безрезултатни опити за обсъждане на тази тема с Министерството на финансите и с Агенция "Митници" предложихме да бъде извършен международен одит на системата, подчерта още Валентин Златев и допълни, че членовете на асоциацията са се обърнали към главния прокурор Сотир Цацаров с молба да провери дали системата работи.

По този повод Асоциацията се е обърнала с искане към главния прокурор Сотир Цараров да разпореди проверка защо системата не функционира нормално.