Част от коректните фирми ще преминат в сивия сектор заради промените в режима на възстановяване на ДДС. В това са убедени представители на различни бизнес организации, цитирани от БНР.

Тази седмица се очаква в Министерски съвет да бъдат внесени промените за възстановяване на ДДС. Миналия вторник финансовото министерство радикално промени предложението бизнесът да декларира всички покупки над 700 лв., за които иска възстановяване на данъчен кредит.

Стоки над определен праг трябва да бъдат декларирани от бизнеса, ако иска да бъде възстановен поне частично ДДС върху тях. Става въпрос вероятно за праг от 35 000 или 50 000 лева. Промените ще засегнат основно недвижимите имоти и скъпите автомобили, за които фирмите ще трябва да изработят методика за лично и служебно ползване.

Димитър Бранков от Българската стопанска камара коментира, че промяната е решение в правилната посока, но не удовлетворява от гледна точка на заложения принцип. По думите му всички задължения и лица по ДДС, които в страната са над 65 000, ще трябва да подават методики за разпределение на разходите, свързани със съответния актив (жилище или кола) и преките разходи.

Ще трябва да се подават и методики как да бъдат разпределяни на такива за лични и на такива за независимата икономическа дейност на оператора. Бранков смята, че това означава ежедневен контрол от страна на управителя на съответното дружество. Това щяло да бъде проблем не само за големите фирми, но и за малките. Димитър Бранков е на мнение, че около обхвата на мярката ще останат много въпросителни.

Нищо не се предвиждало по отношение на държавните чиновници, които ползват съответни активи за лични нужди.

Стоян Желев от Съюза на вносителите на автомобили смята, че новият режим за възстановяване на ДДС ще удари най-вече малките семейни фирми. В тях не можело да бъде разпределено ползването на автомобила за семейно ползване, или пък част от работната сила, което мъжът, жената или някой още от офиса извършва до дома си.

Желев е категоричен, че мярката ще бъде репресивна за малките фирми. Именно това ще доведе до навлизането им в сивия сектор. По думите му тези мерки няма да напълнят хазната. Сивата икономика не осчетоводявала нито офисите, нито автомобилите, нито разходите по тях в своите баланси, защото те не водели баланси.