Да се премине от забранителен режим за придобиване на право на собственост от чужденци към ограничителен режим в специалните закони.

Това предвиждат промени в Закона за собствеността, които депутатите са обсъдили на първо четене днес. Текстовете ще бъдат гласувани утре, информира БНР.

Промените включват мерки за премахване на ограниченията за придобиване право на собственост върху земя от чужденци. Според вносителя - Министерския съвет, измененията поставят вътрешното законодателство в съответствие с въведените през 2005 г. промени в конституционния режим на земята.

Предвижда се вместо принципната забрана за придобиване на земя от чужденци да се възприеме принципна допустимост.

Въвежда се понятието "граждани на държава членка", вместо използваното в конституционната разпоредба "чужденци".

Също в съответствие с договора за присъединяване, към статута на лицата, произхождащи от държави от ЕС, се приравняват и тези с произход от държавите, които са страни по Споразумението за европейско икономическо пространство - страните от ЕС, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

В съответствие с договорените преходни мерки се запазва ограничението за придобиване на земя за второ жилище от граждани на ЕС, които не са постоянно установили се в страната.

Предлага се премахване на забраната за придобиване право на собственост върху гори и земи, попадащи в защитени територии, от чужди граждани и чуждестранни юридически лица. По отношение на предмета на придобиване изрично са изключени земите от защитените територии с най-висок статут на защита, които са изключителна държавна собственост.