Пускането на метрото в цялата му дължина и наблюдението на броя на пътуващите налага промени в някои от линиите на градския транспорт в София.

Това каза управителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов, цитиран от БНР.

Предвижда се и спирането на някои автобусни линии. Статистиката на столичния „Метрополитен" сочи, че всеки ден с метрото пътуват около 200 хил. души.

За да стигнат до метростанцията на бул. „Г. М. Димитров" например много хора използват автобус 280.

За това се предвижда пускането на довозващ транспорт в този участък, обясни управителят на Центъра за градска мобилност.

„Ще стига до метростанцията и от там по „Климент Охридски" ще се върне отново в „Младост" - това ще облекчи значително 280-та линия", обясни Костов.

Заради желанието на живеещите в кв. „Дружба" да имат връзка с метрото, ще бъде променен и маршрутът на автобус 88.

„От „Александър Малинов" маршрутът ще завие на дясно по „Андрей Сахаров" и ще даде директна връзка с метростанцията. След това по „Андрей Ляпчев" отново ще се върне по традиционния си маршрут", обясни Николай Костов.

От Центъра за градска мобилност предлагат още да се закрие линията 313, а 305 да минава по бул. „Ситняково" вместо по „Орлов мост". Николай Костов каза още, че от 1 април се очаква да се възстанови движението на трамваите от „Надежда" и „Илиенци" покрай Централна гара.