Националната ветеринарно-медицинска служба в извършила проверка на всички предприятия, произвеждащи млечни продукти и малотрайни колбаси, съобщи БНР.

Проверките са във връзка с информации в медиите за допуснати нарушения при свободното движение на хранителни продукти от животински произход от страните членки на ЕС към България и износ за трети страни, и неправилното влагане на добавки към хранителните продукти от животински произход.

Проверени са 193 предприятия за производство на млечни продукти. В 5 от тях е установено влагане на кондензирано и сухо мляко, без същото да е отразено в технологичните документи.

В 10 предприятия влагането на въпросната добавка е отразено, но не е отразено върху етикета на готовия продукт. Нарушения са установени в търговската мрежа, където при определени случаи на предлагане на кисело мляко, не е било отбелязано влагането на сухо мляко.

Проверките са установили, че влаганите в млечните продукти кондензирани и сухи млека не представляват повече от 0,35% от общото количество произведено в страната сурово мляко.

В месопреработвателните предприятия в направление „Малотрайни колбаси и млени месни заготовки" са проверени 289 предприятия, съобщават от пресцентъра на министерството на земеделието и храните.

Установено е коректно отразяване в технологичните документации на влаганите добавки, като само в 4 предприятия е констатиран по-голям процент на влагането на тези добавки.

В търговската мрежа са проверени 2065 обекта. Нарушенията са свързани с липса на търговски документи или невписване на партидния номер на продукта в наличната документация.

Издадени са 311 предписания за отстраняване на констатираните несъответствия и 105 акта за установяване на административно нарушение от инспекторите на ДВСК. Връчени са още 6 разпореждания за унищожаване на храни от животински произход и 2 разпореждания за спиране на дейност.