Работодатели проверяват служителите си с детектор на лъжата, разкри разследване на БНР. Тази "бизнес практика"се прилага спрямо персонала в различни сфери.

Едни работодатели използват полиграфа само при наемане на работа. Други периодично тестват своите служители. Този тип "проверка на лоялността" процъфтява. Той нарушава и законови, и човешки права.

"Това ти да изпратиш човек в своя конкурентна фирма, който да бъде на определена позиция, която да ти помага ти да се сдобиваш с вътрешна информация от тази фирма и особено, ако работите и често по линия на обществени поръчки или някакви такива проекти, ти тогава реално погледнато си осигуряваш предварително победа", разказа криминалният психолог Тодор Тодоров.

Според него няма значение каква заплата взимаш, за да решиш да злоупотребяваш. Ако взимаш 500 лв. заплата, крадеш после за 1000 лева. Ако взимаш 5 000 лева, крадеш за 50 000. "Апетитът идва с яденето", обобщи Тодоров.

На много места в центъра на София има десетките рекламни табели на услугата "детектор на лъжата", както и реклами в интернет.

Множеството фирми не отговарят на никакви изисквания. Повечето работещи с полиграфа не притежават професионална квалификация.

По информация на общественото радио, някои даже плащат, за да бъдат по-напред в списъка на съответната търсачка. Работодателите оправдават тестовете с полиграф с промишления шпионаж.

"Конкурентни фирми на нашия пазар търсят всеячески да се сдобият с вътрешна информация от своите конкуренти с цел прилагане на добри практики или придобиване на клиенти на конкуренцията", признава Елена Борисова, мениджър в охранителна компания.

Служителка разказва какво е усещането да седнеш "на стола". "За пръв път се сблъсках с тази практика, но не мога въобще да кажа, че съм се притеснявала от факта, че трябва да мина през такова изследване. Мина безпроблемно, лесно, бързо, когато няма какво да криеш".