Българите да бъдат взискателни и да проверяват срока на годност на козунаците и яйцата за предстоящите Великденски празници.

Този съвет даде на потребителите министърът на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на Нова телевизия.

От миналата седмица екипи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществяват проверки в търговската верига в столицата. „Установените нарушения са минимални и са най-вече при козунаците и яйцата", обясни земеделският министър и добави, че най-често проблемът е изтекъл срок на годност. „Потребителите да бъдат взискателни", призова българите министър Танева.

В поглед към сектора министърът на земеделието призна, че трябва да се направи ново хранително законодателство. „Санкциите за нарушения трябва да се завишат, особено при повторност на нарушението", убедена е Танева. Тя обясни още, че основната идея на правителството е по най-добрият начин българското законодателство да бъде синхронизирано с европейските директиви, за да може българският производител да не е ощетен.

Министър Танева призна и за друг проблем, а именно ситуацията в българското млекопроизводство. „Българската магазинна мрежа вече е залята от млечни продукти от произход европейски страни", изтъкна земеделският министър. Като причини за това тя посочи налагането на руско ембарго, както и отпадането на квотите за млекопроизводство в Европейския съюз.