В ТЕЦ „Марица Изток 2" официално ще бъде пусната в експлоатация Сероочистващата инсталация на блокове 1 и 2, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката и енергетиката.

С въвеждането им производството на електроенергия от двата блока ще се извършва в съответствие с екологичните изисквания на европейското законодателство и ще се намали риска от замърсяване на околната среда.

Официалният пуск на съоръжението, което е с уникална за региона конструкция и се изгражда от 2004 г. насам, ще бъде направен от министър-председателя на Република България Сергей Станишев и от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Утре официално пускат блок 3, който влиза предсрочно в експлоатация и ще подкрепи енергийната система на страната на прага на зимния сезон със своите 177  мегавата мощност след рехабилитацията.

В момента тече рехабилитацията на блок 4, който ще бъде готов през декември и също ще увеличи капацитета на енергийните мощности на страната.

На 13 октомври  в „Марица Изток 2" официално ще бъде открит и Центърът за видеонаблюдение, който ще обхваща цялата територия на централата.

Този фактор, съчетан с приоритета за сигурност на енергийните доставки, определя значимото място на централата в електроенергийния сектор на страната. Сероочистващата инсталация на блокове 1 и 2 и рехабилитацията на блок 3 са част от изпълняваната в ТЕЦ-а