Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъдиха проект на постановление на Министерския съвет за размера на минималната работна заплата за страната от 2019 година.
На заседанието бе разисквано и въвеждането на нов вид социална месечна помощ за деца сираци, както и предложение на КТ "Подкрепа" за актуализиране на минималния размер на допълнителното трудово възнаграждение.

Тристранка за минималната заплата и нощния труд днес

Тристранка за минималната заплата и нощния труд днес

Обсъждат и предложението за нов вид месечна помощ за деца сираци

От АИКБ не подкрепят проекта на постановление за увеличение на минималната работна заплата. От работодателската асоциация не взеха отношение за повишава цената на нощния труд. Според предварителен анализ на Асоциацията 15 сектора няма да понесат увеличението на минималната работна заплата.

От Българската стопанска камара (БСК) и Съюза за стопанска инициатива (ССИ) посочиха, че не подкрепят проекта на постановление за социалните помощи. Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков изтъкна, че предложеният нов размер на минималната работна заплата (МРЗ) от 2019 г. държи всички работодатели в неведение какви са изходните показатели и на каква методология се определя ръстът на МРЗ.

БСК и ССИ не подкрепят увеличението на минималната работна заплата и не взеха отношение по увеличение цената на нощния труд.

15 сектора могат да бъдат спасени с отлагане на увеличението на МРЗ

15 сектора могат да бъдат спасени с отлагане на увеличението на МРЗ

АИКБ предлага да се отложи увеличението с година

Експертите от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) са на мнение, че трябва да са налице реални икономически критерии за увеличение минималната работна заплата, а не политически обещания. От БТПП не подкрепят увеличението на минималната работна заплата за следващата година.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) обявиха, че няма механизъм, по който да се разработи увеличението на минималната работна заплата. От КРИБ не подкрепят законопроекта за увеличение на минималната работна заплата.

Ася Гонева от КНСБ подчерта, че от синдикалната организация не възразяват срещу проекта на постановление за социалните помощи. Според нея социалното подпомагане има нужда от реформи и преразглеждане. Гонева смята, че трябва да се въведе подоходен тест, с който да се установи дали семействата имат нужда от социална помощ или не.

От КНСБ подкрепят проекта за увеличение на минималната работна заплата и цената на нощния труд. Според синдикалната организация увеличението на минималната работна заплата ще има стимулиращ ефект върху работния процес и доходите на хората. Те не виждат защо трябва да се атакува предложеното увеличение.

Новият вид социална месечна помощ за деца сираци, с един или двама починали родители се подкрепя от БТПП, КРИБ, ССИ и КНСБ, но не се подкрепя от АИКБ, БСК и КТ "Подкрепа".

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заяви, че от Асоциацията не възразяват срещу подзаконовите актове за социалните помощи. Те обаче имат две бележки. Едната е свързана с технически възражения, а другата с това, че се поставя под съмнения толерантността даването на социалните помощи. От АИКБ не подкрепят проекта на постановление за социалните помощи.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" изтъкна, че и от неговата синдикална организация подкрепят напълно законопроекта. Манолов не е съгласен с аргументите на КНСБ и посочи, че около 700 000 български деца не получават семейни надбавки заради подоходния тест. От КТ "Подкрепа" одобряват увеличението на минималната работна заплата и увеличението на цената на нощния труд.

КТ "Подкрепа" искат и мерки за ограничаване на нощния труд. "Ако нощният труд стане прекалено скъп, тогава някои от нашите хора, ще искат да полагат такъв труд. Трябва да бъде намерен разумният баланс за ограничаване на нощния труд", поиска Манолов.

От Българския лекарски съюз (БЛС) обявиха, че трябва да поскъпне цената на нощния труд. Работещите нощна смяна в сферата на здравеопазването са подложени на условия, които натоварват организма и това може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, изразиха притеснението си от БЛС. Лекарския съюз поиска да се разсъждава трезво и да се подкрепи увеличението на цената на нощния труд.

От Министерство на вътрешните работи (МВР) настояват цената на нощния труд за един час да бъде 2.80 лв.

Предвиденото увеличение на минималната работна заплата от следващата година се подкрепя от двете синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа", докато работодателските организации не подкрепят увеличението на минималната работна заплата, обясни вицепремиерът Мариана Николова.

Заплащането на допълнителното възнаграждение за нощния труд в размер на 0.5 на сто от основната работна заплата не се подкрепя от работодателските организации, подчерта Николова.

Социалният министър Бисер Петков уточни, че децата, които получават персонални пенсии от Държавното обществено осигуряване, ще могат да продължат да ги получават. Когато заявяват желанието си за получаване на новата месечна помощ по реда на Закона за семейните помощи за деца, персоналните пенсии ще бъдат прекратени. Затова е създаден механизъм за обмен на информация между Националния осигурителен институт и Агенцията за социално подпомагане, изтъкна той.

Относно проекта на постановление за определяне на нов размер на МРЗ за 2019 г. предложението е месечният размер да бъде 560 лв. или 3.37 стотинки минимална почасова работна заплата за следващата година, обясни социалният министър.

Нарастването на минималната работна заплата е 9.8% спрямо минималната работна заплата за настоящата година. С този ръст на тя ще се осигури по-добро заплащане и по-добра мотивация на най-ниско платените работници, обобщи Петков

По предложението за увеличаване цената на нощния труд, още от следващата година се очаква да бъдат създадени работни групи, с участието на социалните партньори, в които да се дебатират всички въпроси, свързани с трудовото законодателство и с колективното трудово договаряне, стана ясно от думите му.