За пореден път Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е принудена да алармира за тежък проблем, чието решение е оставено на политическото безвремие, в което българският управленски елит постави икономиката и обществото ни. Това се казва в отворено писмо на организацията.

От АОБР изтъкват, че повече от година високите цени на енергийните източници тероризират небитовите потребители, а косвено и цялото общество, което вече "бере горчивите плодове" на инфлационните процеси.

От асоциацията отбелязват, че месеци наред пишат писма, правят разчети, предлагат механизми, организират срещи, призовават за разум и прагматизъм, но почти без резултат. Единственият резултат до момента била гласуваната от Народното събрание актуализация на държавния бюджет, в която е предвидена компенсация на електоенергията над прага от 250 лв./МВтч. "С тази изстрадана, но необходима стъпка, обаче, не се изчерпаха отговорностите на държавата към икономиката и обществото!", се посочва още в отвореното писмо.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели обясняват, че за да бъде приложен Законът за държавния бюджет, Министерският съвет трябва да приеме решение за определяне на допълнителните вноски във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", с които да се финансира програмата за компенсиране на небитовите потребители на ел.енергия за периода юли-декември 2022 г. "Такова решение липсва, а отговорният вицепремиер е... в отпуск!", подчертават работодателите.

Търговците на електроенергия искат в аванс 80% от дължимите им компенсации

Търговците на електроенергия искат в аванс 80% от дължимите им компенсации

Предлагат иначе държавата да се разплаща директно с 600 000 небитови потребители

Те добавят, че липсата на такова решение възпрепятства сключването на договори между Министерството на енергетиката и търговците на електроенергия, което означава, че последните ще начислят в месечните фактури на небитовите потребители пълния размер на цената, без очакваната компенсация.

"Казано иначе, само след два работни дни, на 1 август ще започне фактурирането към небитовите потребители и в тези фактури няма да има нито стотинка компенсация, а фактурираната цена ще е в пъти над икономически поносимата. Така всички български предприятия и всички обществени институции (болници, училища, детски градини, музеи, театри, общински администрации и т.н.) ще трябва да плащат политическото безхаберие на забравили своя дълг управленци", изтъкват от АОБР.

От организацията посочват, че от това следват ликвидни проблеми, невъзможност за плащане на непосилните енергийни сметки, фалити на предприятия и закриване на обществени институции, хиляди безработни, висока инфлация, обедняване и икономически крах.

Кабинетът гласува мерки за бизнеса и тока

Кабинетът гласува мерки за бизнеса и тока

Това съобщи преди началото на заседанието на Министерски съвет премиерът Кирил Петков

"Напомняме, че като представители на бизнеса, който е и коректен данъкоплатец, сме работодатели на всички участници в управлението на страната. Именно като техни работодатели настояваме да си вършат работата отговорно и в срок. Уви, не виждаме подобно старание от тяхна страна. Виждаме множество дефицити на умения и огромен "производствен брак", влияещ разрушително на икономиката ни. Няма разумен работодател, който би търпял дълго това! И нашето търпение се изчерпа", се казва още в писмото.

Работодателите настояват за спешно решение на Министерския съвет за прилагане на гласуваните чрез Закона за държавния бюджет компенсации на високите цени на тока.

"В противен случай, икономическата ситуация в страната ще бъде взривена, а последиците ще бъдат за всички! Господа управленци, вашето пребиваване във властта е временно, но икономиката и обществото са постоянни величини, които функционират не от мандат до мандат, не от избори до избори. Икономиката и обществото се нуждаят от отговорно управление, стабилност и предвидимост! Разчитаме поне за кратко да загърбите политическите си битки за оцеляване и да помислите за оцеляването на българската икономика, защото тя трябва да остане и след вас", подчертават от АОБР.