Подходът на работодателските организации към социалния диалог е реакционен и провокира напрежение. Това заявяват в съвместна позиция до медиите КНСБ и КТ "Подкрепа" и допълват, че има манипулативен ефект към двустранен диалог на равнище предприятие и секторно равнище. Продължаването на този подход ще провокира социално напрежение, защото в диалога и договарянето в предприятията има традиции, които подпомагат конкурентоспособността на дружествата и устойчивостта им на неблагоприятни външни условия и кризи.

Според синдикалистите тезите за ограничаване на колективните трудови договори водят до провокации и конфронтация.

Синдикалните организации са разтревожени от състоянието и развитието на социалния диалог на национално равнище. Тревога у тях будят и възможните негативи за диалога и колективното договаряне на равнища сектор и предприятие.

От двата синдиката изтъкват, че с много търпение и такт следят ескалацията в посланията, излъчвани от националните ръководства и представителните работодателски организации. Според тях от работодателите лъха липса на перспектива за изход от задънената улица, в която те са поставили Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

КНСБ и КТ "Подкрепа" изтъкват, че несъмнено социалният диалог има прогресивен и устойчив ефект и дава обществено значими плодове. Това се случвало независимо от неприкритите внушения за отказ от диалог, от колективно договаряне, отказ от социално-отговорно поведение на равнище предприятие или на секторно равнище. За резултатите допринасяли както усилията на синдикалните организации, така и разбирането за значението и перспективите от поддържането и развитието на социалния диалог, които имат работодателите на тези равнища.

Синдикалистите очакват от служебното правителство ясна и недвусмислена реакция за ритмичен и резултатен национален тристранен социален диалог. Според тях възобновяването на Националния съвет за тристранно сътрудничество е поводът и мястото това да се случи.

От двата синдиката очакват да се възстановят нормалните отношения между работодателските и синдикалните организации на национално равнище  и да се ангажира и президентът. Те се надяват също политическите сили да отделят специално място и на този въпрос в предизборните си програми.

Синдикатите свързват признаците на застой и непродуктивност с позициите на национално равнище, които заемат работодателските организации по въпросите на минималните осигурителни доходи, минималната работна заплата и нейното по-нататъшно повишаване, доходите от труд като цяло. От страна на работодателите имало нежелание да се дискутират причините за липса на квалифицирани кадри в редица сфери и отрасли и свързаната с това квалификация и преквалификация на работниците и служителите. Имало неприкрити неаргументирани призиви за преустановяване на колективното трудово договаряне на равнища предприятие и бранш.

Синдикатите посочват и антисоциалните инструкции, които се прогласяват от името и сайта на Асоциация на организациите на работодателите в България (АОРБ) по въпроси на колективното трудово договаряне, някои от които са и откровено антисиндикални. Признак на застой били и изтърканите вече с десетилетия неаргументирани искания за нов Кодекс на труда.

В позицията си синдикалистите подчертават, че това се случва на фона на все по-видимата пренастройка и новия отговорен подход към социалната тематика, към правата и интересите на хората и техния жизнен стандарт, както в Европейския съюз, така и в световен мащаб.

Посочва се също, че непредставителна по Кодекса на труда Асоциация на организациите на работодателите в България (АОРБ) изразява неаргументирани предложения за ограничаване на колективните трудови договори. Такива тези не ни сближават, а провокират и конфронтират и са зловредна "инициатива". Тя не допринася с нищо за развитието на икономиката, социалния диалог, индустриалните отношения, обществото и държавността и е далеч от добрите традиции.

Синдикатите са категорични, че не коментират инициативи, които са безсмислени, ненавременни и нелогични. Те очакват не само диалог и сътрудничество, а и ново качество на процеса, задълбочена дискусия, адекватна на реалностите, пред които е изправено обществото ни.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" са убедени, че работодателите в предприятията няма да споделят стила на отричане и неуважение във взаимоотношения между партньорите на национално ниво, към който ги провокират от АОРБ. Нито пък рискът от напрежение и индустриални конфликти в браншовете и във фирмите.