Национално представителните работодателски организации излязоха с отворено писмо до всички държавни институции във връзка със създалата се политически ситуация след проведените избори за президент и подадената оставка на правителството.

Работодатилите приветстват намеренията на президента г-н Росен Плевнелиев, демонстрирал готовност да осигури гладко предаване на властта на новоизбрания президент - г-н Румен Радев и призовават политическите сили да направят същото.

Според АИКБ, БСК и КРИБ президентът своевременно е сезирал Конституционния съд за чисто техническата страна на прехода в управлението при изтичащ мандат и предсрочни парламентарни избори.

Изразяваме надежда, че в рамките на консултациите между сегашния и новоизбрания президент, както и между парламентарно представените политически сили ще бъде сформирано компетентно и дейно служебно правителство, което ще осигури приемственост в работата на изпълнителната власт и ще успее да проведе коректни избори и България ще защити репутацията си на устойчива демокрация.

"Ние искаме стабилност. Призоваваме политическите сили да не изпадат в популизъм", посочват работодателите и изискват администрацията да продължи да работи, защото икономиката не може без ежедневната работа на компетентна и надпартийна държавна администрация.

От БТПП също излязоха с отворено писмо до институциите и политическите партии в България.

В него се изказват същите тези и надежди както на организациите АИКБ, БСК и КРИБ.

От БТПП изразяват надежда, че ще бъде сформирано компетентно и дейно служебно правителство, което ще осигури приемственост в работата на изпълнителната власт и ще успее да проведе коректни избори и България да защити репутацията си на устойчива демокрация.

"Разчитаме, че работата на Народното събрание, особено в частта за приемането на бюджета няма да се отклони от приетата вече рамка. Не желаем да бъдат допуснати отклонения, които ще попречат на тези, които са спечелили доверието на избирателите да го реформират (бюджета) в съответствие с приоритетите, заради които са получили подкрепата на избирателите", посочват от БТТП.