За пореден ден българският потребител на електроенергия е окраден. Без значение дали е обикновен човек или индустриално предприятие. Ограбени сме всички от държавната енергетика с милион и половина лева само днес, само за един ден. Изчислено по разликата между псевдопазарната цена и цената, над която ТЕЦ "Марица Изток 2" работи на печалба. Ако отчитаме и разликата до реалната цена на АЕЦ Козлодуй, грабежът достига 4 милиона лева. За един ден.

Това заявяват в своя позиция от представителните работодателски организиции АИКБ, БТПП и КРИБ.

По думите им вместо да работи и да предлага електроенергия до капацитета си, щом набеденият електроенергиен пазар стигне до цени от 136 лева за мегаватчас, ТЕЦ "Марица Изток 2" се крие.

В момент на тежка криза, не само не се помага адекватно, но и се товарят със стотици милиони фирмите и хората. Искаме спешно да се пуснат всички блокове на ТЕЦ "Марица Изток 2" или веднага да се извадят от експлоатация и да се съкрати съответния персонал и разходи. 

От работодателските организации настояват и за съкращаване на поне един рудник в Мини "Марица Изток". 

Кой трябва и може да промени това? Имената са публично известни, а подредени по власт са: Бойко Борисов - министър-председател, Теменужка Петкова - ресорен министър, Жаклин Коен - изпълнителен директор на БЕХ, Живко Динчев - изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица Изток 2"., заявяват още в позицията си те.