Златен талон за 40-годишен „стаж" като шофьор без нарушение получи културният министър Вежди Рашидов. Наградата му бе връчена от шефа на столичния КАТ Богдан Милчев в присъствието на вътрешния министър Цветанов.

Не сме го хванали, обясни с усмивка Милчев.

Министър Рашидов разказа, че случайно - при подмяната на шофьорската си книжка, е разбрал, че толкова дълго е бил изряден шофьор и си припомни, че му се е случвало да бъде спиран за проверка, но винаги е бил толерантен, което по думите му му е помогнало.

Освен това културният министър си спомни, че една от причините той да бъде шофьор с повишено внимание е, че майка му на млада възраст е станала жертва на катастрофа.

Цветан Цветанов обяви от своя страна Вежди Рашидов за „Звезда на пътя" и прикани всеки шофьор да стане такава звезда. По думите му това се постига лесно - като бъде толерантен и внимателен на пътя.

Богдан Милчев съобщи, че в София има регистрирани 700 хиляди шофьори и че по-малко от 1% от тях на година получават златни талони. Тези талони обаче се отнемат, ако притежателите им направят нарушение и им бъде съставен акт.

Предимството, което им остава е, че не им се вземат точките, поясни Милчев.

Той допълни, че в столичния КАТ функционира гише, на което всеки водач може да заяви, че желае златен талон без подмяна на книжката и ще бъде извършена проверка. При подмяната на книжките задължително се проверява дали съответният шофьор е платил всички наложени му глоби.

Златни талони получиха и комисар Христо Терзийски, зам.-шеф на Столичната дирекция на вътрешните работи, и шефът на отдел "Убийства" в Столичната полиция Ивайло Спиридонов. Милчев поясни, че той лично е направил проверка дали отговарят на условията и не е установил нарушения.