Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че инвеститорският интерес към България продължавал да расте.

Той разкри пред Дарик радио, че се е срещнал с посланиците на Италия и Унгария у нас, като е било уговорено страната ни да бъде домакин на предприемачески форуми с участието на компании от двете държави.

"До момента има записани 40 унгарски фирми, които искат да работят в България. Италианските компании на българския пазар пък са около 6000 с открити над 50 000 работни места", посочи Караниколов.

По думите му, повишен инвеститорски интерес имало и от страна на Азербайджан. "По данни на Агенцията за инвестиции, от началото на годината в процес на сертифициране са 24 проекта за 578 милиона и над 2 300 работни места", отбеляза министърът.

Той обяви, че Министерството на отбраната е прехвърлило на Министерството на икономиката големи терени до летището в Стара Загора. Мястото щяло да се превърне в голям индустриален център.

Амбициите на Караниколов били това да се случи и в Кърджали и Смолян.

Министерството на икономиката работело много активно с дипломати и търговски аташета. "Нашият посланик в Нигерия каза, че има изключителен интерес към България. Планираме търговско представителство там, защото наистина има интерес към нашите вина, земеделие, обучение на кадри в здравеопазването, козметика и др.", обясни Караниколов.

По отношение на улесняване на процедурата за наемане на работа на чужденци, министърът е категоричен, че това по никакъв начин няма да се отрази на трудовата заетост на българина.

"Мярката бе наложителна заради липсата на достатъчно добре подготвени кадри в туризма. Тя ще доведе до раздвижване на икономиката, без да бъдат засегнати българите. Това е видно от факта, че безработицата в страната продължава да намалява", добави Емил Караниколов.