Най-рано положителните резултати в икономиката у нас ще настъпят към 2012 -2013 г., а пазарът на труда ще раздвижи година след края на финансовата и икономическа криза.

Това са очакванията на група експрети, привлечени от КТ "Подкрепа", съобщава БНР.

По тепни данни към момента промишленото производство у нас е сринато с над 50 на сто, а сривът в строителството е 56 процента.
Очакваният най-оптимистичен вариант е ръстът на БВП да бъде нулев, а най-песимистичният - между 2,5 и 3,6 процента от дефицита, което вече е твърде опасно, посочи Ника Зайкова.

Тя заяви, че България разполага със солиден фискален и валутен резерв, но той се "топи с голяма скорост".

Още сме далеч от критичните стойности за устоите на валутния борд, но за половин година сме стопили с около 6,5 милиарда валутния резерв и трябва да се вземат спешни мерки, коментира Зайкова.
По данни на синдиката у нас средно на месец фалират между 100 и 150 фирми.

Ситуацията се усложнява и от факта, че вноската във фонд "Гарантиране на вземанията" се намали от 0,5 на 0,1 процент вместо да се увеличи на 1 процент, смята финансовият експерт на КТ "Подкрепа".

На фона на всичко това лихвите по кредитите вървят нагоре и няма кой да ги спре, кредитирането се затегна, фирмите нямат достъп, но и желание за кредити, защото лихвите станаха безумно високи, коментира Зайкова.

Според нея се увеличава и размерът на лошите кредити, което поставя банките в риск да изпаднат в ликвидност. За 20 години в България никой не каза, че трудът има цена, затова кохезията на цените върви нагоре с ускорени темпове, а кохезията на доходите тъпче на едно място, смята Мика Зайкова.

Според нея ситуацията от постъпления на чужди инвеститори у нас е "катастрофална и няма изгледи да се подобри".

Страната ни не е привлекателна за чужди инвестиции поради липса на високи технологии и висококвалифицирани специалисти, а причината е, че работодателите у нас не инвестират в квалификацията на своите служители, смята експертът.