От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) заявяват, че не могат да седнат на една маса с организации като Сдружение на заведенията в България (СЗБ) и Сдружение "Българска асоциация на заведенията" (БАЗ). В открито писмо от БХРА обясняват, че са готови на конструктивни разговори както с представителите на бизнеса, така и с политическите сили, но при ясен дневен ред, когато се обсъждат принципни позиции и да водят до реални ефекти.

Причината да не желаят дискусия със СЗБ и БАЗ е, че "през последните месеци разединяваха бранша, говориха против други представители на бизнеса, отлъчваха несъгласните и сипеха нападки и обиди, работеха за противопоставяне между хотелиери и ресторантьори". Поводът за тяхното изявление е получено писмо за провеждане на среща с представители на БАЗ и СЗБ за евентуални общи действия във връзка с пандемията и наложените мерки.

По мнението на БХРА от Сдружение на заведенията в България (СЗБ) и Сдружение "Българска асоциация на заведенията" (БАЗ) се обявиха за тотален локдаун и затваряне на своите колеги, работещи в хотелите, което ги обрича на финансови загуби, за разлика от самостоятелните заведения, които могат да имат макар и минимални постъпления.

От БХРА искат с 50% намаление на такса смет за столичните хотели и ресторанти

От БХРА искат с 50% намаление на такса смет за столичните хотели и ресторанти

Подкрепата на туризма бил морален акт

От БХРА са предложили на държавата да създаде нова схема за подпомагане целево за хотелиерския сектор, като предложи на местата за настаняване компенсации в размер на 30 % от реализирания спад за определен период.

От БХРА подчертават, че не отказват да обсъждат важни теми с организации и институции, но при ясни правила и с тези, които не проповядват и не работят за разцепление на целостта на туристическата индустрия на Република България.

БХРА иска изцяло нова мярка за хотелиерския сектор

БХРА иска изцяло нова мярка за хотелиерския сектор

Оплакват се, че сегашните мерките не действат и се забавят

БХРА отказва да участва в крайни действия, насочени срещу здравето и благополучието на нашите клиенти, персонал и членове. Според нас поради непреодолимите на този етап различия подобна среща със СЗБ и БАЗ не би била конструктивна и не би довела до изпълнение на заложените в устава на БХРА цели да защитава единството на бранша и интересите на своите членове, се казва в писмото.

БХРА обидени, че не са ги питали за разхлабването на мерките

БХРА обидени, че не са ги питали за разхлабването на мерките

Настояват за ясни правила за отворяне и затваряне на заведенията