Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обявява категорично против решението на министри от кабинета да преговарят за бъдещето на целия ресторантьорски сектор само с малка част от представителите му.

В своя позиция до медиите те заявяват, че според тях не е коректно на разговори, от които зависи работата на хиляди заведения в страната "да се викат единствено любими на властта организации или пък тези, които са най-кресливи и извиват ръце."

Те припомнят, че туризмът допринася за 13 на сто от БВП на страната, но едва 15 на сто от тези приходи се дължат на самостоятелните места за хранене в градовете. БХРА има над 3000 члена в цялата страна, като половината притежават поне едно самостоятелно заведение, а хотелиерите и повече от едно.

Не считаме за нормално при преговори за бъдещето на сектора да се игнорират организации като БХРА, като Националния борд по туризъм и други, които са пряко засегнати от евентуалните решения, които ще се вземат, подчертават от организацията.

Ресторантьорите били готови за компромис, но не и властите

Ресторантьорите били готови за компромис, но не и властите

Браншът остава в стачна готовност

В тази връзка от БХРА питат защо на разговори се канят само едни представители на сектора, за да се предлагат решения, които касаят всички.

Практика наложена от всички кабинети досега, включително и тези на Борисов, е да се води диалог с всички засегнати страни. С притеснение забелязваме, че през последните месеци тя се неглижира и се дава преимуществено думата само на определени кръгове, които представят проблемите едностранчиво, отбелязват още в позицията си от БХРА.

От организацията заявяват готовност да отворят още утре, но искат да знаят дали при отваряне сега и работа на 50 на сто от капацитета с вечерен час заведенията и персоналът в тях ще получат държавна помощ и в какъв размер. Те настояват за ясни мерки и питат при какви условия биха ги затворили отново.

Ресторантьорите дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза
Обновена

Ресторантьорите дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза

Отхвърлят предложението за стъпаловидно отваряне

Щом ресторантьорския бизнес ще носи тежестта за запазване здравето на всички в държавата, то тогава трябва да е ясно в кои случаи колко ще бъде компенсиран за загубите в името на тази важна цел, както и да се изработи точен график за изплащането на държавната помощ, за да бъде тя навременна. До кога ще е вечерният час е важен въпрос, но по-важно е при какви условия с какъв процент от оборота ще бъде компенсиран бизнеса, за да може да оцелее и да запази служители си в условия на рекордна безработица, питат още от БХРА. 

Те подчертават, че освен ресторанти на бул. "Витоша" в София съществува и част от бизнеса, за която все още не са предвидени и изплатени никакви компенсации - изпълнители, аниматори, екскурзоводи, водачи, охранители, ски учители и други професии, свързани с туризма, които търсят начин сами да оцелеят цяла година. Основната цел на мерките е не само да оцелее финансово бизнеса, а да запази ценните кадри, изграждани в продължение на десетилетия, категорични са от асоциацията. 

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

До два - три месеца започва масовата ваксинация

От БХРА настояват за ясни правила и критерии за затягане и разхлабване на мерките, за обяснение защо големите вериги, които не продават стоки от първа необходимост са по-опасни от заведенията, в които се спазват предписаните мерки и социална дистанция, с какво вечерният час спира вируса.

Настояваме да бъде замразено плащането на данък сгради и такси смет, да бъдат ревизирани сумите по дължимите налози, предвид факта, че не работим, а плащаме за извозване на боклук, който не произвеждаме. Настояваме за удължаване на мораториума върху кредитите с поне още две години, както и за лесен достъп до евтини заеми, така че да оцелее бизнеса и да запазим нашите служители, пишат още от БХРА. 

По думите им не може всяка седмица да се решава на парче кое се отваря и кое затваря, а за консултанти по въпроса да се вика само послушната част от бизнеса. 

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

До два - три месеца започва масовата ваксинация