Готови сме за компромис за пореден път. Това заяви пред Нова телевизия Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България относно въпроса дали заведенията ще подновят работа.

Той подчерта, че бранщът е готов да подкрепи част от желанията на правителството и здравните власти, но не виждал готовност за компромис от тяхна страна.

Коларов обясни, че ресторантьорите искат да заработят отново на 1 февруари, както е било обещано от властите. Той изрази недоумение поради каква причина само те продължават да са затворени, докато ресторантите в хотелите работят.

Според него датата 14 февруари не е добър вариант, тъй като тогава става много трудна обработката на информация, свързана с помощи за персонала и компенсациите за фирмите.

Ресторантьорите дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза
Обновена

Ресторантьорите дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза

Отхвърлят предложението за стъпаловидно отваряне

По тази причина бранщът е предложил компромисен вариант -дневните заведения да се отворят с намален капацитет от 1 февруари, като се спазва отстояние и при работно време до 23.30 часа, а на 1 март да отворят нощните заведения и да отпаднат ограниченията за дневните. Здравният министър обаче не бил съгласен.

Коларов посочи, че се обмислят всякакви варианти, включително да се прибегне до така нар. "италиански модел", при който заведенията отвориха въпреки забраните. Той заяви, че ресторантьорите остават в стачна готовност и в очакване какво ще решат властите утре.

"Искаме само едно нещо - нашите колеги да работят. Това е възможност, от която сме лишени от много време, и то само нашият бранш", заяви Коларов.

Припомняме, здравният министър Костадин Ангелов не беше положително настроен по отношение на исканията заведенията да отворят и заяви, че за да има хора, които да ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. От думите на премиера Борисов пък стана ясно, че и да има разхлабване на мерки от 1 февруари, това е с условието, че затягане може да има във всеки един момент.

Ресторантьори мислят протестно да отворят

Ресторантьори мислят протестно да отворят

Правят анкета сред членовете си за нагласите