Столична община да намали местните данъци и такси с 50% и да не налага допълнителни лихви върху задълженията на хотели и ресторанти. Това искане постави по време на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Столична община зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров.

Подкрепата на туризма е морален акт, подчерта Димитров.

Хотелиери пред фалит, в министерството създават Туристически информационен център

Хотелиери пред фалит, в министерството създават Туристически информационен център

Само общоевропейско решение може да наложи искане на ваксинационен паспорт за туризма

Мотивът на ресторантьорите е, че затварянето на ресторантите и другите заведения за хранене и развлечение, както и спирането на дейността на някои хотели, както и ограниченото посещенията в тези, които все още работят, води до намаляването в пъти на генерираните отпадъци. Те искат таксата да бъде намалена реципрочно на претърпените от бизнеса загуби.

Според тях е по-добре да има макар и намалени приходи в общината, отколкото да очаква в бъдеще едни, на практика, несъбираеми вземания, обясни Димитров.

Ресторантьорите обвиняват хотелиерите, че са действали подмолно

Ресторантьорите обвиняват хотелиерите, че са действали подмолно

Според Лъчезар Борисов от БАЗ държавата не могла да ги убеди защо не бива да отварят

Ресторантьорите искат и да не се начисляват лихви за забава за дължимия данък сгради и такса смет до края на 2021г., за да се налагат допълнителни тежести върху бизнеса. Освен това от БХРА предлагат и да се освободят от плащане на тротоарно право заведенията и от наеми към общината, фирмите, които стопанисват общински обекти, които са затворени, поради кризата.

Като един от вариантите за подпомагане на бизнеса от страна на Столична община е и да се опростят наемите на рекламни площи, които се предоставят от общината за периода на пандемичното положение, изтъкна Димитров. Предложенията на БХРА, които са внесени и писмено бяха подкрепени и от представителите на Националния борд по туризъм на Българско конгресно бюро, които обявиха по време на съвета. Предстои да бъдат внесат подобни писмени позиции

БХРА: Държавата да подпомогне хотелиерите с 30% от спада на оборота

БХРА: Държавата да подпомогне хотелиерите с 30% от спада на оборота

Летният сезон да започне от Великден