Работодателите ще наемат служители, но разминаването между търсени и налични кадри се задълбочава. Това сочат данните от национално проучване на неправителствената организация (НПО) Българска конфедерация по заетостта (БКЗ), в което са обхванати 1 200 компании. 28% от тях прогнозират да разширят екипите си през следващите шест месеца, 18% планират да ги свият, 38% ще запазят числеността на работната си сила, а 16% не са сигурни относно плановете си за наемане служители.

Според изследването периода октомври 2023 г. - март 2024 г. работодателите в страната предвиждат скромен, но стабилен пазар на труда с нетен коефициент на заетостта от +10%. Той се увеличава с два процентни пункта в сравнение с последното шестмесечие, но намалява с деветнадесет процентни пункта спрямо същия период на миналата година.

"Въпреки че нивото на безработица остава ниско, работодателите продължават да изпитват трудности да привлекат кадри с нужните умения. Те, от друга страна, не могат да намерят работодатели, които да отговорят на очакванията им за заплащане и възможности за кариерно развитие" коментира председателят на БКЗ Надя Василева. По думите й затова компаниите трябва да преразгледат изискванията си за задължително изисквани умения и да внедрят стратегии за придобиването им на работното място.

Безработицата у нас достига 4.6% през второто тримесечие на 2023 г.

Безработицата у нас достига 4.6% през второто тримесечие на 2023 г.

Коефициентът на заетост достига 70.3%.

Според петото прогнозно проучване на Българска конфедерация по заетостта 57% от българските работодатели са склонни да наемат чуждестранни граждани, ако процедурата за това е по-лесна и по-бърза. 32% не са сигурни дали биха го направили, а 11% не биха наели на работа чужденци, независимо каква е процедурата. Въпреки че планираното наемане на служители е скромно в сравнение с миналата година, проучването показва, че компаниите търсят хора, но желанието им да увеличат персонала си не води до запълване на вакантни позиции. Затова все по-често работодателите показват готовност да наемат чужденци, но ги спират тромавите процедури. Същевременно в бюрата по труда са регистрирани над 140 000 безработни, а делът на икономически неактивните мъже, жени и младежи продължава да е висок.

Снимка 637356

Източник: Българска конфедерация по заетостта

Работодателите от всичките дванадесет сектора на индустрията, обхванати в изследването, планират да наемат нови служители в периода октомври 2023 г. - март 2024 г. В това отношение отново е водещ ИТ секторът с нетен коефициент на заетостта от +21%, което е с 4 процентни пункта по малко спрямо предходните 6 месеца. Следват секторите "Аутсорсинг", в който нетният коефициент на заетостта се увеличава с 3 процентни пункта и достига +12%, "Производство" (+12%) и "Търговия на едро и дребно" (+11%). В секторите "Транспорт, складиране и комуникации", "Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги" и "Публичен и социален сектор" е регистрирано увеличение от 2 процентни пункта и нетният коефициент на заетостта е +9%, а в сектор "Добивна промишленост", където прогнозите на работодателите за последното шестмесечие бяха отрицателни, плановете за наемане на служители също се увеличават с 2 процентни пункта - до +1%. Най-голям спад - от 6 процентни пункта, е регистриран при работодателите от сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", където е отчетен нетен коефициент на заетостта от +4%.

Обучаваме повече готвачи, отколкото ИТ специалисти, заради готварските ТВ формати

Обучаваме повече готвачи, отколкото ИТ специалисти, заради готварските ТВ формати

Илин Димитров: Инфлацията се укроти

Регионалният нетният коефициент на заетостта в София бележи спад със 7 процентни пункта и достига +65%, в Русе и Пловдив се отчита увеличение от три процентни пункта и нетният коефициент на заетостта достига съответно +6% и +12%. За региона на Варна прогнозите за следващото шестмесечие също са положителни и коефициентът се покачва с 1 процентен пункт до +9%, а в Бургас търсенето на кадри ще остане непроменено, с нетен коефициент на заетостта от +8%.