Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио в Република България, съобщи антимополната комисия.

КЗК образува производство за установяване на нарушения по чл. 15 от ЗЗК от страна на дружествата Бисер Олива АД, Звезда АД и Калиакра АД, във връзка с установените клаузи в договорите за дистрибуция, съдържащи вертикални ограничения на конкуренцията.

Производството е образувано по самосезиране по повод рязкото покачване на цените на маслодайния слънчоглед и слънчогледовото олио в периода август - октомври 2010 г.

Анализът на КЗК установи, че по веригата производство на слънчогледово  семе - преработване - търговия на едро се наблюдават несъответствия между промените на цените на ниво селскостопанско производство и преработване на слънчогледово семе до краен продукт - слънчогледово олио. Съществува асиметричност при колебанията на цените на слънчогледовото семе и цената на едро на слънчогледовото олио, а оттам и на цената на дребно.

Комисията информира министъра на земеделието и храните съобразно неговата компетентност, за евентуално предприемане на подходящи мерки за подобряване на конкурентната среда, свързани с насърчаване на устойчивите отношения между заинтересованите страни по веригата на предлагането на храни, повишаване на прозрачността и устойчивостта спрямо нестабилността на цените, насърчаване на интеграцията и конкурентоспособността на предприятията на национално равнище.