С изискан, но в същото време шумен купон, Корпорация „Развитие" отбеляза своята 15-а годишнина.

Бивши и настоящи служители на корпорацията, както и много нейни приятели се събраха на зелената морава пред офисите на „Развитие".

Напитките бяха много и разнообразни, деликатесите - също. Музиката не отстъпваше, след като за нея се грижеха Ваня Щерева и музикантите от „Мачпойнт".

В началото на тържеството главният мениджър на „Развитие" Александър Александров награди със златни значки „Развитие" дългогодишните служители на корпорацията.

Той подчерта в краткото си слово, че от „Развитие" са започнали бляскава кариера не един и двама успешни днешни икономисти и бизнесмени, а сътрудничеството с други ги прави приятели завинаги.

Помолихме някои от тях за кратки блицове.

Васил Кънев, вицепрезидент на "Идеал Стандарт Интернешънъл" за Източна Европа

Какво според Вас успя да задържи корпорация "Развитие" 15 години на пазара?
С ръководството на "Развитие" се познавам  от 10 години. Познавам добре г-н Александров и екипа му. Смятам, че това, което вие нарекохте "задържане", а аз бих добавил - много успешно задържане и развитие, е резултат както разбира се на много труд, така и на бързото ориентиране на този пазар. Основната роля за това имаше г-н Александров, който много умело водеше корпорацията през този път.

Вие сте носител на приза „Мистър Икономика" от конкурса, организиран от списание "Икономика". Какво е мнението Ви за това издание, като част от корпорация "Развитие"?
Това списание издържа и го прави в момента да бъде по-академично. Не се подаде на желанието  да бъде по-популярно, да има масова публика. А на нас ние е нужно именно такова академично икономическо издание, което да дава насоките на нашето развитие. То прави анализ на настоящето икономическо състояние на България, на изминалите години и очертава бъдещите насоки.

Къде се крие успехът на корпорацияя "Развитие"?
Широкомащабният поглед на ръководството и същевременно добрият анализ, който то осъществява и чрез който си спечели добро име в икономическите среди.

Какво може да спечели и изгради доверието между бизнес партньорите?
Взаимното доверие и прозрачността. Аз бих казал, че в това отношение корпорация "Развитие" освен, че притежава тези качества, тези достойнства, дава и възможност за една по-добра изява на хората от бизнеса на медийния пазар.
Прави им една реклама, защото е факт, че преди 7-8 години подобни практики не бяха много популярни. Тогава много малко от нашите достойни хора на бизнеса имаха достъп до медиите.
Ето тук  на масата до нас виждам един огромен спектър от издания. Те имат такова разнообразие, че просто им се възхищавам.
Нека да не забравяме, че в България има много достойни хора, които искат да се прояват. Търпение и развитие.

Стефан Софиянски, изпълнителен директор на ЗК "ЛЕВ ИНС:

Какво са за Вас 15г. път, през който премина корпорация "Развитие"?
15 години ми навяват носталгия. Носталгия, защото аз съм започнал трудовата си кариера тук.
Смятам, че "Развитие" е една голяма ковачница за кадри. Тя дава много опит, който после се оказва безценен.

С какво ще запомните работата си тук?
Едни от най-хубавите ми години са минали тук. Винаги съм си мислел, че даже ще се пенсионирам в "Развитие", защото ми харесва работата, отношението към служителите.
Работеше се лесно, работеше се приятно и човек се учеше много.

Макар и да не работите в самата корпорация, Вие продължавате сътрудничеството си с "Развитие". Какво Ви провокира да работите заедно?
В бизнес план ние поддържаме изключително добри отношения с "Развитие". А с много от старите служители ме свързват и добри приятелства.

Какво според Вас е нужно, за да успее една фирма да се задържи 15 г. на пазара?
За да успее една фирма да се развива толкова години успешно и то особено когато се е създала в зората на прехода към пазарната икономика, преди всичко е нужен много ентусиазъм.
Но разбира се, преди всичко, в онези години, освен ентусиазъм беше нужен опитът да се копират най-добрите международни практики в тази област.

Владимир Георгиев, съуправител книжарница „Пингвините"

От скоро работите с корпорация „Развитие". С какво успя тя да Ви спечели като партньор?
Корпорация „Развитие" са едни от малкото лидери в бизнеса, които подкрепят българската литература и изкуство. Конкурсът за непубликуван български роман, който те организират е доказателство за това. А това, което е изключително хубаво е, че вече има традиция в това отношение. В този смисъл смятам, че те имат успех в това отношение. Книгите, които са спечелили конкурса „Роман на годината" се продават добре на пазара и се четат.

Казвате, продават се добре. Какво се чете днес?
Трудно е да се правят подобни генерални заключения, но е факт, че българинът чете. И определено търси нови заглавия и млади автори.

Има ли подкрепа от страна на бизнеса в това отношение?
Да, и именно в лицето на благодарение на такива хора, като тези в „Развитие", те успяват да имат добра реализация. Хубавото на българския автор е, че той е тук, на място, може да се появява в медиите, да поддържа интерес, което е трудно за световните имена.
Един от начините обаче изкуството да върви напред е именно подкрепата от страна на бизнеса.

И все пак живеем във време на заливащи ни технологии, масмедии, интернет. Ще оцелее ли книгата при всичко това?
Да, твърдо мога да кажа, че книгата е едно съвсем друго занимание от гледането на телевизията, например. Тя е достатъчно силно средство за самообучение, за разлика от книгата. В тази връзка силно се надявам  професионалната литература, писана от и за професионалисти, да заема все по-голям дял.

Богдан Угърчински, президент на ВЕЛФГРАФ ГРУП

Какво е мнението ви за дейността на корпорация „Развитие" 15 г. след създаването й?
През тези 15 години от съществуването на корпорация „Развитие", това което ми направи впечатление, е истинското желание за развитие.
15 години са наистина много време и аз съм очарован от начина, по който се задържаха.

Как според Вас се реализира успехът на „Развитие"?
С много труд и лоялност. Това да е честен и лоялен партньор, да поддържаш добри контакти, да се включваш с идеи и с действията си да успяваш да реализираш тези идеи.

15 г. не са малко време, но не и толкова много. Какво ще пожелаете занапред ?
И аз, и Александров непрекъснато подкрепяме младите хора, които идват след нас.

Александър Томов, писател, „Развитие" е издател на някои от най-известните му романи

Като един от изтъкнатите ни писатели, смятате ли, че изкуството и в частност литературата срещат подкрепата на бизнеса?
Напоследък, да. Преди изкуството беше почти забравено. За щастие, хора, като тези тук помагат за неговото развитие и то успешно.

Много творци, писатели избягаха навън...
Не много - 90 %.

А какво може да ги задържи тук?
Това да виждат, че трудът им се оценява, че има смисъл да работят и да се развиват тук.

Александър Александров, главен мениджър на корпорация „Развитие"

Това, което сме успели да реализираме е било с труд, търпение и увереност. Голяма част от политиката ни на работа е насочена към работата с младите хора, към стимулиране, оценяване и подкрепа на работата им.
Като част от тази практика е и конкурсът за роман, който ние организираме и чрез който младите автори имат една нова възможност за изява.
През тези години успяхме и да докажем и на партньорите си, че сме лоялни и че те могат да ни се доверят. Нещо, което ще продължи категорично и в бъдеще.

Олег Недялков, подуправител на БНБ, с писмо до ръководството на "Развитие"

Уважаеми господин Александров, приемете моите поздравления по случай петнадесетгодишната на „Корпорация Развитие" КДА.
Радвам се, че при тези години  доказаха състоятелността на идеите Ви за съвременно предприемачество със социална ориентация.
Особено ми е приятно да отбележа големите усилия и успех, които имате в областта на науката, културата и спорта!
От сърце Ви желая здраве и кураж, дълги години да вървите по пътя с Вашите сподвижници и все така да бъдете ковачница на млади кадри за България.