Регионалният министър Николай Нанков ще инспектира ремонта на тунел "Витиня", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Нанков ще огледа ремонтно-възстановителните дейности в дясната тръба на съоръжението.

Инспекцията ще се състои в 18.00 часа и е съвместна с шефа на АПИ инж. Дончо Атанасов, експерти от агенцията, както и представители на пътноподдържащата фирма "Автомагистрали".

От пътната агенция уточняват, че целта на инспекцията е да се провери дали работите в тунела могат да приключат преди началото на летния сезон при пълна мобилизация и 24-часов режим на работа на екипите. Ако това е възможно и движението бъде пуснато, ще бъде улеснен трафикът по магистралата.

Припомняме, че ремонтът в тръбата за Варна започна на 27 юни миналата година. Възстановява се и се усилва тунелната облицовка, извършва се хидроизолация, обновяват се пътната настилка, електрическата и вентилационната инсталация. Поставят се ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване и т. н.

От АПИ признават, че ремонтът продължава по-дълго, отколкото е било предвидено първоначално. Причината е по-големият обем работа, която е установено, че трябва да се извърши в хода на ремонта, на комплексността на предприетите действия и тяхната последователност.

Изключително тежките метеорологични условия през зимните месеци са довели до удължаване на сроковете.

Около 65% от предвидените дейности на тунела са извършени до момента. Тунелът е с нова хидроизолация, дренажни и колекторни системи, водопроводи и т. н. Финансирането на ремонтно-възстановителните дейности през 2017 г. е осигурено от бюджета на АПИ.

Тунел "Витиня" е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е преди 27 години, когато е извършено осушаване на облицовката в съоръжението.

Докато ремонтът приключи през съоръжението ще се минава двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут на движение за избягване на ремонта в двата тунела е: от София за Варна е път I-1 - от 215-ти км /при пътния възел при 30-ти км на АМ "Хемус" /Витинска река/ до км 204+200 - обходен път на Ботевград, а след това по път II-17 до пътен възел "Ботевград" на АМ "Хемус" и обратно.

В края на март бе ремонтиран първокласният път I-1 София - Ботевград, в района на АМ"Хемус". Настилката е изкърпена. За да пътуват шофьорите по-безопасно са поставени нови ограничителни системи и хоризонтална маркировка.