Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков се похвали, че има добри, ползотворни разговори с превозвачите.

Една голяма част от техните искания са основателни, каза Цеков в отговор на въпрос за тол системата и увеличението на таксите ѝ с 30%. Коментарът си той направи, след като обясни подробно на пресконференция какви са целите пред него и екипа му в МРРБ.

Той е изправен пред парадокса кокошката или яйцето - пътищата ни са лоши, а превозвачите плащат по 250 евро амортизация за камионите. Пътищата са лоши, защото са недофинансирани, но това е по-малкият проблем, открои Цеков, който разбира объркването от страна на превозвачите.

Транспортният бранш плаши с протести, ако не бъдат върнати старите тол такси

Транспортният бранш плаши с протести, ако не бъдат върнати старите тол такси

Докато бъде направен одит на тол системата, за да се види къде отиват парите

Андрей Цеков няма различия с превозвачите относно повишението на тол таксите, но се мислят възможности за стъпки за километрична тарифа.

В момента се изработва изменение на тарифата, която в рамките на следващата седмица ще бъде готова и ще бъде представена на превозвачите. Предвижда се именно новата тарифа за превозвачите да влезе в сила, ако се приеме от тяхна страна, а самото увеличаване на тол таксата да остане за по-напред във времето.

Цеков добави, че трябва да се върви към постепенно увеличаване на тол таксите, но само в диалог с всички засегнати страни. Увеличението на тол таксите не трябва да е за сметка на продуктите и зеленчуците в магазините, настоя регионалният министър.

От думите на министъра стана ясно още, че тол таксите не могат да покрият таксите за изграждане на нова пътна мрежа.

И да иска, кабинетът не може да вдигне тол таксите от 1 юли

И да иска, кабинетът не може да вдигне тол таксите от 1 юли

"КАПШ" не е предупредена за промяната 45 дни предварително