За приемане на Закон за възрастните хора настояват пенсионерските организации. Успоредно с подготовката на такъв закон да се направят промени в действащите наредби, предлага Росица Петкова, председател на Сдружението на възрастните хора.

Пенсионерските организации настояват и за ежегодно преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход от предходната година, също за хуманно здравно обслужване на пенсионерите без потребителска такса.

Около 1,5 млн. са неосигурените в страната и никой от тях не ходи на лекар, защото трябва да даде 2,80 лева такса и разчита само на Бърза помощ, изтъкна Цветан Минков, председател на „Съюз на пенсионерите - 2004".

Той посочи и, че сме рекордьори по най-ниски пенсии в Европейския съюз. Социалната пенсия е 136,08 лв., а в ЕС - 800 евро, изтъкна той.

У нас даже таванът на пенсията от 700 лева е по-нисък от минималната пенсия в останалите европейски страни, добави Минков и подчерта, че България има най-висока смъртност в сравнение със страните от Европа. Годишно у нас над 100 хиляди пенсионери умират, посочи още Минков.

Той изтъкна още, че в сравнение с другите европейски страни ние сме отличници в друго отношение - имаме най-бързо забогатяващ малък процент милионери в милиардери.

Пенсионерските организации настояват НАП да събере поне 80% от несъбраните с години данъци и дивиденти от фирми с държавно участие, които възлизат на милиарди лева.

Пенсионерите искат да има клубни помещения, условия за културен отдих и най-вече да има уважение между поколенията.

Възрастните хора припомниха, че Гърция - независимо, че дължи на ЕС милиарди, не допуска пенсиите да падат под 700 евро.

Те припомниха, че според решение на Министерски съвет у нас за праг на бедността е приета сумата от 236 лева и алармираха, че 77 % от пенсионерите в България не могат да живеят при пенсии от 200 -300 лева, ако нямат близък, който да им помогне.