От днес започва работата по възстановяване на падналата козирка на Терминал 2 на летище София.

Това съобщи изпълнителният директор на летището Пламен Станчев, цитиран от БНТ.

Той уточни, че според предварителния оглед на специалистите ремонтът на козирката може да бъде завършен минимум за два дни, но вероятно ще отнеме поне една седмица.

Заради силен вятър вечерта на 4 декември от ламаринената обшивка на козирката се откъртиха около 20 кв.м. и се свлякоха на тротоара. При инцидента не пострадаха хора. Повредената козирка се намира в зоната на пристигащите, от външната страна на летището.

Изпълнителният директор на аерогарата Пламен Станчев се ангажира до Коледните празници покривът да бъде възстановен, за да може да се отвори блокираният засега допълнителен вход-изход за по-големия брой пътници, който се очаква.

Станчев обясни, че ако експертизата докаже, че инцидентът е в резултат на природно бедствие, т. е. станал е при вятър от 100 км/ч., каквито данни засега има, ще бъде платена застраховка.

Ако обаче се установи, че аварията е в резултат на лошо изпълнение, ще има санкции и разходите по възстановяването ще бъдат за сметка на фирмата, подизпълнител на козирката на Терминал 2.