Трябва да обърнем внимание, че сме далеч от заплащането в Европа. Имаме скрит резерв, върху който трябва да работим. Да потърсим всякакви форми да стимулираме хората, които работят в бранша. Това заяви ресторантьорът Аспарух Аспарухов пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, вчера ресторантьори и хотелиери излязоха на протест въпреки отлагането с 6 месеца на Наредба Н-18, отнасяща се до новите правила за касовите апарати. Протестиращите поискаха намаляване на ДДС върху храните и пълна отмяна на нормативния акт.

Аспарухов заяви, че трябва да се мисли как секторът да се облекчи. Според него с това, което се предлагало в момента, не можело да се каже, че това се случва.

Той се обяви за ДДС от 5% и заяви, че това е реално платим данък.

Хотелиери и ресторантьори блокираха бул. "Цар Освободител" и "Орлов мост"
Обновена

Хотелиери и ресторантьори блокираха бул. "Цар Освободител" и "Орлов мост"

Искат оставката на правителството заради Наредба № Н-18

"Реално това е социално-икономически протест, никой от нас няма идея да клати държавата. Искаме да бъдем полезни с каквото можем, искаме нашият опит да бъде приет", обясни Аспарухов.

Той е категоричен, че не може да се затварят обекти заради грешките на служители.

Аспарухов прогнозира, че ако Наредба Н-18 влезе в сила, ще има повишаване на цената на продукта.

От своя страна Паско Пасков от Асоциацията за развитие на бизнес софтуер посочи, че това е третото отлагане на наредбата. Според него то се дължи както на недоволството на хората заради конкурентоспособността, така и на техническите затруднения.

Горанов не вижда причина наредба Н-18 да се отлага отново

Горанов не вижда причина наредба Н-18 да се отлага отново

Финансовият министър недоумява какво искат хотелиерите и ресторантьорите

"Вече две години го търсим този среден път. Всичко, което се случва, е един подобрен диалог. Участвам във всички работни групи по темата, диалогът се подобрява", посочи той.

По негови думи конкретни мерки са да се подобри дефиницията на търговски процес, както и да се уточни какви отчети могат да намалят риска от административен произвол при проверка на данъчните на обекти.

Предстои да се създадат работни групи и да се проведат още срещи между бранша и управляващите.

АИКБ приветства отлагането на Наредба Н-18

АИКБ приветства отлагането на Наредба Н-18

По-дългият срок бил необходим за изчистване на неясните текстове и обучение на служителите