В общинските дружества "Паркинги и гаражи" и "Метрополитен" се готвят финансово счетоводни проверки, както и ревизия на сключваните различни договори на фирмите за ремонт и реклама, доставки на резервни части и т. н., информира Дарик.

Началникът на СО Галин Ганчев не потвърди, но и не отрече информацията. Според него няма да има нищо лошо в извършването на проверки в тези фирми.

Директорът на „Паркинги и гаражи" Николай Александров подчерта, че в периода от ноември миналата година до март тази година вече била направена проверка от Държавния финансов контрол и одитът не показал нарушения, с изключение на незначителни забележки, които той отстранил своевременно.

Шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев също не се притесни от евентуална проверка на дружеството, стопанисващо метрото.

Ако ревизията започне до утре, юристите ни ще съдействат по всякакъв начин, каза Братоев.

В "Паркинги и гаражи" ще се проверяват няколко години назад изразходваните средства за гориво, за ремонти на техниката, как са сключвани договорите за това и с кои фирми.

Ще се ревизира и колко пари са отишли и с чие позволение за консултациите за изготвяне на проект за електронно паркиране и за целесъобразността на лотарийната игра чрез sms-и с талоните за паркирания в синя зона, предлагани от бившия директор на фирмата Ивайло Николов.

В обект на проверка ще е и скандалът с паркинга пред хотел "Шератон" през 2004г. когато той беше разделен за стопанисване на две: от общинската фирма и от хотела, а малко след това административният директор на "Шератон" Харидимос Сеганос беше пребит.

При по-сериозно разрастване в дейността на фирмата е възможно да се открият и бизнес интереси на кръговете, довели до убийството през миналата година на Георги Василев, един от бившите директори на "Паркинги и гаражи", твърдят общински съветници.

В столичното метро ще бъдат преглеждани доставките и цените на материалите за строителството на железницата.

Освен това ще се прегледа и сключването на рекламните договори с фирма "Уруни Ко".
Тази фирма е на Елена Урунова, съпруга на бившия заместник кмет по култура Богдан Стефанов, чийто рекламни билбордове са разположени по метро станциите.