Милиони дни неизползван отпуск натрупали държавните служители. Шокиращи данни за това оповести финансовият министър Симеон Дянков след днешното заседание на кабинета.

В края на 2010 година неизползваните отпуски в цялата държавна администрация са 2 170 000 дни, а в края на 2011 г. - около 1.9 млн. дни, информира още той.

2009 година е рекордьор по неизползвани отпуски - натрупани са приблизително 3 милиона работни дни.

Затова Дянков е препоръчал отпуските за ненормирано работно време в държавната администрация да се изравнят с тези в частния сектор. Така държавните служители вече ще ползват годишен отпуск в размер на 20 дни за нормирано време, плюс 5 дни за ненормирано. Досега годишният отпуск на държавния служител бе по модела "20 +12".

В 7-те дни, които реално се вземат от чиновниците, те задължително ще се преквалифицират и ще преминават през различни курсове. Тези курсове ще се плащат през бюджетите на отделните министерства, като средствата вече са налице във ведомствата.

Идеята тук е хем да се подобри качеството на услугите на държавните служители, хем те да имат по-добра база за по-нататъшно развитие в кариерата си, изтъкна министърът на финансите.

Всичко това обаче ще се случи на по-късен етап в Министерството на отбраната, където има подписан колективен трудов договор. Затова промяната ще бъде регламентирана със следващия КТД най-вероятно през март.

В Министерството на труда и социалната политика трябва да проверят имат ли такъв колективен трудов договор.

МВР очаквано остава изключение. Симеон Дянков обясни, че там служителите работят по закона за МВР, а не по Закона за държавния служител. Освен това полицаите имат подписан колективен трудов договор. По думите на вицепремиера колегата му Цветан Цветанов обаче подкрепял мярката да засегне и неговото ведомство, но това щяло да стане след месеци.

Според финансовия министър, намалението на отпуските не налага промяна в закон, а може да стане само с министерска заповед. "Голяма част от министрите вече подписаха тези заповеди," поясни Дянков.

Междувременно шефът на КНСБ Пламен Димитров се противопостави на идеята на управляващите да бъдат отрязани отпуските на държавните служители.

Димитров изтъкна, че в момента държавните служители имат по-малки отпуски, отколкото работещите по трудови договори и едните и другите имат по 20 дена годишен отпуск и отпуск за ненормиран ден, който за държавните служители е от 0 до 12 дена, а за работещите по трудов договор - от 5 до 12 дена.

Той изтъкна още, че държавните служители са били привилегировани по отношение на отпуските до миналата година, когато са им били отнети 15-те дена допълнителен отпуск за длъжност.
„Не приемаме такова поведение - отнемане на права с неясни аргументи", категоричен е Димитров по отношение идеята за ограничаване на отпуските.