Главата на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) критикува България и похвали съседна Румъния по отношение на степента им на подготвеност при усвояване на еврофондовете в интервю пред вестник Дневник от понеделник, съобщи онлайн изданието EU business, цитирано от money.bg.

Франц-Херман Брунер съветва българските власти да осъзнаят, че проблемите няма да изчезнат, ако се игнорират достатъчно дълго.

Според него Румъния e изпреварилa България с „четири години" в подготвеността си да усвояват еврофондове и да предотвратяват измами. Това той отдава на факта, че румънците са започнали да се подготвят много преди ние да направим подходящото разпределение на еврофондовете свой приоритет.

България все още има проблеми с осигуряването на ясни и прозрачни процедури по възлагане на обществени поръчки. По този начин системата оставя впечатление, че облагодетелства определен кръг от хора, като оставя „пукнатини", които могат да бъдат използвани от тези, които познават процедурите, смята Брунер.

В момента ОЛАФ разследва 12 случая на измама с пари от предприсъединителните фондове у нас.

Според изданието страната ни все още не е започнала да използва над 11 млрд. евро, осигурени и от фондовете за първата година след присъединяването.