Над 184 хиляди електронни винетки на автомобили с румънска регистрация са продадени от 17 декември 2018 г. до началото на юни т.г. От тях над 122 хиляди са за леки автомобили и над 62 хиляди - за тежкотоварни над 3.5 тона. Това стана ясно по време на днешната инспекция на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на Дунав мост при Русе.

Цената на продадените електронни винетки на румънски автомобили е на над 4,7 млн. лв. Така Румъния става втората страна, чиито шофьори закупуват е-винетки. На първо място е Турция.

От "Капш" опровергават: Ние не продаваме винетки

От "Капш" опровергават: Ние не продаваме винетки

Компанията очаква да завърши втората част на проекта и да предостави тествана и работеща електронна тол система

От февруари до началото на юни тази година инспекторите на Националното тол управление са проверили 15 520 румънски граждани. Наложени са 612 компенсаторни такси.

Румънските водачи предпочитат да купуват винетки от терминали за самотаксуване, информираха служителите на ГКПП "Дунав мост" в Русе. За улеснение на пътуващите на пункта работят четири терминала и двe гишета за продажба на е-винетки, на които може да се плати и в брой.

Хванаха 1400 шофьори без винетки по празниците

Хванаха 1400 шофьори без винетки по празниците

Между 25 и 29 април са продадени 136 590 е-стикера за над 5,7 млн. лв.

В почивните дни, когато трафикът е интензивен, служители на Национално тол управление, говорещи румънски език раздават информационни брошури на влизане в България.

Според Аврамова с началото на летния сезон продажбите на електронни винетки ще се увеличават. "Данните показват, че през 2018 година Румъния заема първо място сред чуждестранните пазари по брой туристически посещения в България - 1 377 009. Спрямо 2017-та година се отчита ръст от 20,9%", коментира регионалният министър. 

Аврамова: Най-масовите товарни автомобили плащат най-ниска тол такса

Аврамова: Най-масовите товарни автомобили плащат най-ниска тол такса

Поскъпване заради таксите ще има само при минералната вода и безалкохолните, уверява тя

По думите й особено през лятото в Балчик, Албена, Златни пясъци, курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена" и Слънчев бряг традиционно идват много румънски гости. Закупуването на електронни винетки може да стане през интернет - от сайтовете www.bgtoll.bg, www.vinetki.bg и www.xn--1-7sb.bg.