В най-скоро време трябва да приключат преговорите между „Газпром" и Българския енергиен холдинг за „Южен поток" и необходимите документи да бъдат подписани.
Това заяви руският енергиен министър Сергей Шматко.

Договорът между двете компании за „Южен поток" ще бъде подписан веднага, след като експертите съгласуват окончателните си позиции, каза той.

Опасно е политиката да въздейства силно върху бизнеса, от друга страна не бива да допускаме стопанските спорове да определят политическия дневен ред, коментира още Шматко.

Според него експертите трябва да получат време да обсъдят ситуацията. Съгласуването на спорните позиции според него върви добре.

По думите на Сергей Шматко Русия не държи непременно подписването на документите за „Южен поток" да стане по време на започващото от утре посещение на българския премиер в Москва и подчерта, че днес е получил уверения от колегите си, че тези документа са в такава висока степен подготвени, че ще бъдат подписани в най-скоро време.

Руският енергиен министър каза, че на срещата си с премиера Сергей Станишев са обсъдили сътрудничеството в енергийната област и са потвърдили намеренията си да бъде продължена работата по проектите „Южен поток", „Бургас-Александруполис" и АЕЦ „Белене".

По думите на Шматко това, че българските и руските специалисти продължават да работят по проекта АЕЦ „Белене" говори, че риск за съдбата на проекта не съществува.

Той заяви, че руската федерация разглежда подробно възможностите за оказване на финансова поддръжка за проекта.

Министърът на енергетиката на руската федерация съобщи още, че на срещата си с американския представител Ричард Морнингстар са се договорили, че рестартът на руско-американските отношения в най-скоро време ще бъде приложен в областта на енергетиката.

Шматко подчерта, че това се отнася не само за двустранните отношения. "Ще се опитаме да сверим часовниците си и по отношение на глобалното икономическо сътрудничество", каза той.

Припомняме, в изявлението си президентът Първанов посочи, че един от успехите на софийския форум е, че той е станал мост между Русия и САЩ по енергийните въпроси.