По искане на руските ветеринарни власти Националната ветеринарно-медицинска служба е подготвила 100 комплекта от сертификати за 18 различни продукта от животински произход на релефна хартия с мокър печат.

Както съобщи генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Жеко Байчев, сертификатите са изпратени чрез Руското посолство в София с цел да бъдат използвани от граничните ветеринарни власти на Русия за проверка автентичността на сертификатите, с които тези стоки ще влизат в Русия, предадоха от земеделското министерство.

След решението на Постоянния ветеринарен комитет в Брюксел от месец декември т.г. за ограничаване вноса на хранителни продукти от някои предприятия от България в страните членки, е подготвен списък с 20 предприятия, одобрени за ЕС, които са заявили желание за износ в Русия.

Този списък също ще бъде предаден чрез Руското посолство на ветеринарните власти в Русия.

На семинар в Италия руски ветеринарни експерти са заявили, че ако Русия реши да внася през 2007 г. хранителни продукти от животински произход от България, те ще посетят предприятията, заявили желание да изнасят.