Русия, Гърция и България са се договорили руски компании да получат 51 на сто от акциите по проекта Бургас - Александруполис.

Проектът се оценява на 783 млн. евро.

Компаниите Транснефт, Роснефт и Газпром нефт ще контролират 51 на сто от проекта, а България и Гърция ще получат оставащите 49 процента, предаде БНР, като се позова на БТА.

През април 2005 г. правителствата на Русия, Гърция и България подписаха меморандум за строителството на петролопровода Бургас - Александруполис, който ще позволи транспортирането на петрол от пристанищата на Черно море до пазарите в Европа, САЩ и Азиатско - тихоокеанския район през България и Гърция.

Припомняме, на 4 септември тази година се състоя среща между президентите на трите страни.

В рамките на срещата шефът на руската компания Роснефт Сергей Богданчиков заяви увереността си, че петролопроводът Бургас-Александруполис ще бъде готов към 2009-2010 г.  Той изрази абсолютна увереност, че тръбопроводът ще бъде изпълнен, а доставките - гарантирани.

Богданчиков смята, че изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис ще позволи на Русия да излезе на американския пазар и пазарите на Югоизточна Азия, тъй като дълбоководното пристанище в Александруполис позволява осъществяването на такива доставки.

Междувременно стана ясно, че канцеларията на гръцкия премиер опроверга информацията за постигната договорка 3 руски компании да получат контролния пакет от акции по проекта Бургас-Александруполис.
Това съобщава гръцкият вестник „Танея", цитиран от БНР.