Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши цената на природния газ от 1 юни 2022 г. да е 141,36 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от КЕВР.

Цената от 141,36 лв./MWH е с 13% по-ниска в сравнение с май и е под цената тази за април, което според енергийния регулатор доказва, че осигурените доставки на втечнен газ са реална алтернатива на едностранно прекратения от "Газпром" договор. От КЕВР уверяват, че за българските битови потребители, индустриалните клиенти, както и на топлофикациите са осигурени всички необходими количества природен газ. "Те получават максимално добри цени, независимо от световната енергийна криза с екстремно високи цени", заявяват от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Общественото обсъждане не промени сметките на КЕВР

Общественото обсъждане не промени сметките на КЕВР

Средното увеличение на цените на топлинната енергия за бита е 39,26%

Комисията е определила цената на природния газ за месец юни след анализ на предоставените данни и документи във внесеното от "Булгаргаз" ценово заявление. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на два източника - по договор за доставка на природен газ с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на втечнен природен газ (LNG). В заявлението на "Булгаргаз" се съдържат отделните цени на доставчиците и размера на техните количества в общия микс.

Пристигна първият танкер с втечнен газ от САЩ

Пристигна първият танкер с втечнен газ от САЩ

Танкерът се разтоварва на терминал извън страната

През следващите месеци основното предизвикателство е да бъдат осигурени дългосрочни договори за алтернативни доставки, подчертават от енергийния регулатор. За постигане на сигурност на доставките и стабилност на цените, КЕВР препоръчва да се сключат договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цената.

Булгаргаз предлага цена на природния газ от 141,28 лв. за мегаватчас за юни

Булгаргаз предлага цена на природния газ от 141,28 лв. за мегаватчас за юни

Предложената цена е с 12,88 % по-ниска спрямо утвърдената от регулатора цена за месец май

"С постигнатата цена за м. юни "Булгаргаз" доказва, че с привличане на нови доставчици България може да постига по-ниски цени от тези на "Газпром", което е добре, както за битовите потребители, така и за конкурентоспособността на българска икономика. Общият ни стремеж е това да бъде посоката през следващите месеци и години и по този начин страната ни да преодолее историческата си енергийна зависимост от един доставчик - Русия", коментира председателят на КЕВР Станислав Тодоров на откритото заседание на комисията на 9 юни 2022 г.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ от 1 юни 2022 г., ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

Петков очаква страната ни да получи договорено количество азерски газ

Петков очаква страната ни да получи договорено количество азерски газ

Той и Байрамов отбелязаха добро сътрудничество в енергетиката