Това предупреди във Варна Емил Димитров, представител на Асоциацията на месопреработвателите в България и мениджър на една от големите фирми, производители на колбаси и месни деликатеси. Повишаването на цената се налага заради внасянето на говеждо месо от Европа.
Говеждото месо, закупено от Южна Америка, е на цена 2 долара за килограм с включени транспортни разходи. Говеждото от европейските страни е близо 3 евро за килограм, като в цената не са включени транспортните разходи.
При производството на 90% от колбасите у нас се използва говеждо месо, посочи Димитров, цитиран от Дарик радио. За да компенсират част от поскъпването, месопроизводителите ще прибегнат до употреба на свинско месо. То също ще се внася от Евросъюза, тъй като цената му там е по-ниска от тези на българските свинеферми.
barabanista
на 26.11.2006 в 23:48:17 #3Минувач
на 24.11.2006 в 17:29:37 #2иванчо
на 24.11.2006 в 16:21:14 #1