Запазва се тенденцията на плавно покачване на цените на някои стоки.

Това показва Сравнението на цените на едро през април, спрямо март, пише в съобщение на пресцентъра на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Цената на фасула и ориза се увеличава в рамките от 2 до 4 процента.
Цената на слънчогледовото олио продължава да расте, но възходящата крива има по-плавен характер като поскъпването спрямо март е 2.5 на сто и стойностите се стабилизират на ниво 3.20 - 3.22лв. за бутилка от един литър.

През април се запазва тенденцията за плавно покачване на цената на замразеното пилешко месо, като увеличението спрямо предходния месец е с около 2 на сто.

Без промяна остават цените на захарта, брашното и яйцата.

Незначително увеличение от 0.1 на сто е регистрирано при цената на кашкавал "Витоша".

Леко понижение през април, в сравнение с март се наблюдава при цената на едро на кравето сирене и кренвиршите (0,6 - 1,0 процента).

По-големи колебания и разнопосочни тенденции през месеца се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците, което е типично за тези стоки, информират от ДКСБТ.
Цените от тази стокова група се променят с много висока честота и са силно обусловени от сезонния фактор.

През април спрямо март е налице поскъпване на ябълките (14 на сто ), цитрусовите плодове и бананите.
По-чувствително увеличение на стойностите е регистрирано при цената на оранжерийните домати - поскъпване с 22 на сто, а намаляване на цената има при оранжерийните краставици с 16 процента и при картофите - с 11 процента по-ниски нива.

През първата седмица на май се наблюдава леко понижение на цените на едро на някои хранителни стоки като - олио, кашкавал, пиле, кренвирши, а при цената на брашното, яйцата и кравето сирене няма промяна.

През седмицата е регистрирано поевтиняване и при част от плодовете и зеленчуците: картофи, оранжерийни краставици, банани и портокали, пише в съобщението.

Стабилизирането и намаляването на цените на част от стоките рефлектира върху стойностите на Индекса на Тържищните цени, в резултат на което през първата седмица на май е отчетен спад на индекса с 1,6 на сто.