Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) създава фонд за финансиране на общините, до които не достига европейско финансиране за изграждане на ВиК сектора. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва в Шестата годишна водна конференция "ВиК решения за индустрията - нови бизнес модели и технологии".

По думите му средствата ще бъдат насочени към онези населени места, които не попадат в обхвата на европейското финансиране по линия на Програмата за развитие на селските райони или по линия на ОП "Околна среда" за големите агломерации.

"За тези населени места, които остават извън обхвата на двете програми, единственият вариант е инвестиции съответно от ВиК операторите, на второ място през публични инструменти - общински бюджет или държавен такъв. Един подобен фонд ще заложи критерии, с които да се финансират приоритетно най-спешните и неотложни проекти", коментира регионалният министър.

Николай Нанков отбеляза по време на форума, че секторът е един от най-недофинансираните. При нужди от 11 млрд. лв., ние можем да разполагаме с не повече от 45% - 50% от тях.

Той коментира и въпроса с цената на водата в различните населени места и отбеляза, че в много населени места вече сме на горната граница на социалната поносимост. Такива били Монтана, Търговище, Добрич.

Основната цел в нашата политика е да постигнем устойчив, ефективен и екологичен сектор, отбеляза Нанков. По думите му трябва да се създаде устойчив, жизнен ВиК сектор, който да инвестира своите приходи във възстановяване и рехабилитация.

Николай Нанков посочи още, че ресурсът, който ще бъде реализиран по линия на ОП "Околна среда", ще покрие до голяма степен нуждите, но в страната оставали така наречените бели петна - общини, населени места, които нямат възможност да кандидатстват и да участват по линия на европейското финансиране.

"В тази връзка в момента разработва проектна програма за създаването на фонд, който да генерира инвестиции в населени места, които няма да бъдат бенефициенти по оперативните програми", каза още той.