Поскъпват с до 7% (с около 10 стотинки) на закуските във Варна. Увеличението е възможност да оцелее браншът. Това съобщи Иво Бонев, дългогодишен председател на Съюза на хлебарите и пекарите във Варна, работещ в бизнеса със ситничарски изделия.

"От дълги години настояваме за по-ниско ДДС, но никой не взема под внимание исканията ни", каза Иво Бонев.

По думите му оборотите на варненските фурни са паднали с близо 40% спрямо летните месеци на 2019 г. Някои от пекарните вече са вдигнали цените, други предстои да го направят, трети са затворили, тъй като не са успели да се справят с кризата. "Поскъпването няма да е драстично, около 6-7% ще е скокът. Това означава около 10 стотинки.

Баничката става 1,50 лв., бюрекът 1,60 лв., кифлата става от 1,10 лв. на 1,20 лв. с пълнеж, милинките от 1,20 лв. на 1,30 лв., ако са с поливка съответно 1,40 лв. Малко, но почти на всичко ще има надценка с 10 стотинки", коментира Иво Бонев. Според Бонев първата причина за поскъпването на закуските, е падането на оборотите.

Втората, е въвеждането на новите прагове на минималната основна заплата и съответно вдигането на осигуровките за работещите в бранша. Към допълнителните разходи на пекарите са и две нови такси за касовите апарати, които макар и еднократни, са разход за бизнеса.

"Най-важната причина за скока на закуските обаче, това е цената на основната ни суровина-брашното. Пшеницата поскъпна. Предстои на есен цената на брашното да скочи, като по веригата се очаква да скочи и цената на хляба", каза Бонев.

Във Варна вече има няколко фалирали пекарни. 1500-2000 души са пряко засегнати в този бранш за Варна, а косвено потърпевши са много повече. Това са доставчици на суровини, на техника, фирми, които гравитират около нашия бранш и те търпят загуби, ако някои фалират.