Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписа с „ВЕЦ Своге" ООД анекс за 75 млн. евро към договора за рефинансиране на Фаза 2 от проекта „Енергийно оползотворяване водите на р. Искър
Това включва построяване на 9 малки водноелектрически централи по поречието на реката на териториите на общините Своге и Мездра, пише Money.bg.

От италианската компания Petrolvilla Group, която инвестира изграждането на каскада, са доволни от добрите с пускането в експлоатация на „МВЕЦ Лакатник" и „МВЕЦ Свражен", както и адекватната финансово-инвестиционна стратегия на „ВЕЦ Своге" ООД в условията на световна икономическа криза.

Финансирането със 75 млн. евро е пряко насочено към изпълнението на проекта „Каскада Среден Искър":
За фаза 1 в размер на 17,5 млн. евро;
За фаза 2 в размер на 26 млн. евро;
За фаза 3 в размер на 31,5 млн. евро.

Инвестиционният проект „Енергийно оползотворяване водите на р. Искър, чрез построяване на 9 малки водноелектрически централи по поречието на реката на териториите на общините Своге и Мездра" - „ Каскада Среден Искър" - е дългосрочна инвестиция в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) на обща стойност от 115 млн. евро, осъществявана посредством дружеството „ВЕЦ Своге"ООД, в което съдружници са Община Своге с 10% и италианската фирма Petrolvilla Group с 90%.

Към юни 2009 год. са построени, успешно въведени в експлоатация и произвеждат електрическа енергия водноелектрическите централи от първа строителна фаза, а именно МВЕЦ „Свражен" и МВЕЦ „Лакатник". Общата инсталирана мощност на двете централи е 6,8 mW. Очакванията за средно годишно производство на зелена енергия от двете централи са за 35 млн. kWh.

Общата инсталирана мощност на всички девет централи от проекта е 25,6 mW, с очакваното годишно производство на зелена енергия от тях от около 145 млн. kWh.