Заявките на автобусните превозвачи за протести са спекулации с цел реклама или оправдаване на евентуално повишаване на цените на автобусните превози. Това заяви пред журналисти регионалният министър Лиляна Павлова, цитирана от БТА. Тя уточни, че все още няма определени цени на тол таксата.

Припомняме, че в петък следобед стана ясно, че автобусните превозвачи обмислят протест. Недоволството им било заради обявената от Агенция „Пътна инфраструктура” обществена поръчка за тол такса. Решението било взето без да бъде обсъдено с превозвачите. Председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова прогнозира фалити на доста автобусни компании.

Властта ядоса и автобусните превозвачи - обмислят протест

Властта ядоса и автобусните превозвачи - обмислят протест

Заради тол таксата

Лиляна Павлова призна, че автобусните превозвачи ще плащат повече, след като бъде въведена системата. Целта обаче била да се осигурят повече приходи, за да има по-добри пътища. Регионалната министърка уточни, че в най-добрия случай тарифата за таксите ще бъде определена в края на тази или началото на следващата година.

Изпълнителят на изграждането на тол системата за преминаване по част от пътищата в страната се очаквало да бъде избран до края на лятото. Въвеждането в експлоатация щяло да бъде възможно година по-късно. След това се предвижда да бъде наградена системата. Софтуерът ще бъде разработен от изпълнителя. Той ще остане собственост на пътната агенция.

Надграждането на рамките, върху които системата ще оперира, било вторият компонент на обществената поръчка. Лиляна Павлова отбеляза, че по пътищата вече били монтирани около 250 рамки с камери с броячи. Идеята била те да бъдат използвани и допълнени с още 50. Те пък щели да бъдат разположени по основните републикански пътища.

В реално време системата щяла да установява дали превозното средство е платило дължимата такса. Информация за тонажа на колата и дали е с четири оси щели да дадат датчиците в рамката и сензорите в асфалта.

50 мобилни екипа с камери и 50 смесени екипа на полицията и пътната агенция щели да контролират плащането на таксите. На по-късен етап системата щяла да бъде адаптирана към тази на митниците, НАП и „Гранична полиция”.

Лиляна Павлова коментира, че сега за системата ще се прилага отложено плащане, а няма да се плаща със средства от бюджета. Това означавало, че първо изпълнителят трябва изцяло и за своя сметка да изгради софтуера на системата, да монтира камери, датчици и сензори. Първото дължимо плащане щяло да бъде на третия месец след въвеждането й в експлоатация. Плановете са инвестицията в системата да бъде изплатена за три години и то за сметка на отчисленията на малък процент от приходите от таксите.