"В следващите месеци не очаквам трусове по отношение на безработицата. Но има и редица фактори, които могат да повлияят върху нея. Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината".

Toва заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите ѝ се планира удължаване на мярката 60:40 с още три месеца с опция до края на година. В такъв случай тя ще има нужда от нов дизайн и ще бъдат регистрирани и безработни лица, като работодателите ще могат да ги наемат.

Готови сме и да предложим по-силен секторен акцент за секторите със сериозни икономически последици. Секторът на автобусните превози ще бъде в режим на помощ 80 към 20, защото е ключов, подчерта социалният министър.

Сачева: 132 000 души ще запазят работата си с мярката 60/40

Сачева: 132 000 души ще запазят работата си с мярката 60/40

Планира се срокът за кандидатстване да се удължи до 30 юни

Сачева поясни, че през последните повече от две седмици тенденцията повече хора да намират работа, отколкото да губят работа е устойчива, а в последните десет дни са се върнали нивата на регистрация на безработни ежедневно отпреди извънредното положение.

"По оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" предвиждаме 160 млн. лева да бъдат насочени към наемане на хора, регистрирани в бюрата по труда и да могат те да получават възнаграждение по линия на програмата в размер на една работна заплата и осигуровките към нея", изтъкна още тя.

Министърът беше категорична, че в закона за социалните услуги няма никакви заплахи за българските граждани, "а обхватът му е толкова широк, че концентрацията върху темата, че "държавата ще отнема деца", започва да прилича повече на пропаганда, отколкото на желание действително да се решават проблеми".

Едва 4% са се възползвали от мярката 60/40 по данни на БСК

Едва 4% са се възползвали от мярката 60/40 по данни на БСК

Най-трудно за бизнеса било изплащането на заплати и осигуровки

Сачева отбеляза, че по темата за семейната политика подкрепя широк политически дебат. Според нея по отношение на Кодекса за социална закрила, трябва да се преосмили политиката за социално подпомагане за хора с увреждания.

За вторите пенсии министър Сачева заяви, че след септември МТСП ще излезе с конкретни предложения за фазите на изплащане на втория стълб и за корекции, свързани с индивидуалните коефициенти.

"Въпреки че данните показват трудности заради кризата, няма причина да се притесняваме за сигурността на пенсионната система. Над 3 млрд. лева от Сребърния фонд се намират в Българската народна банка. Няма нужда да генерираме допълнителни притеснения на този етап", допълни тя.