В Агенцията по заетостта има внесено заявление за съкращение на 1500 души от комбината „Кремиковци".

За това пред news.bg съобщи председателят на федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков. Той допълни, че синдикатите не са дали съгласието си за подобно, както сам се изрази „изключително мащабно съкращение".

С искането за съкращаването на още 1500 работници, общият брой на  съкратените може да достигне 1900 души.

Toй беше категоричен, че синдикатите няма да се откажат от искането си за обезщетение на служилите на комбината. Яначков посочи, че ръководството на синдиката ще продължи да търси възможни варианти за преразглеждане на искането за съкращение на работници.

News.bg потърси за коментар и председателят на синдикалната организация "Металурзи" към КТ "Подкрепа" Людмил Павлов. Той потвърди за цифрата на готвените съкращения, но допълни, че до 25 април работниците със сигурност няма да загубят работа си. За това е била постигната договорка по време на срещата на синдиците с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Запитан за коментар за казаното по-рано днес от финансовия министър, а именно, че в бюджета за 2009 година не се предвижда обезщетение за съкратени служители от комбината, Павлов посочи, че има известни разминавания между думите на Орешарски и тези на социалния министър Масларова.

Тя говори за намиране на работа на над 1000 служители, той казва, че едва ли не държавата няма да се погрижи изобщо за тях, коментира Павлов. Той посочи, че синдикатите ще настояват за реализация на социалната програма за комбината. Тя е била представена на министъра на икономиката по време на последния протест на работниците от „Кремиковци".

И за 10% от нея да успеем да се договорим, ще е голям успех, заяви още той.

Що се отнася до обезщетенията за работниците при евентуалното им съкращаване, той беше категоричен, че синдикатите няма да откажат от тяхното изплащане в искания размер - 30 работни заплати. Не може тези хора, които цял живот са работили за този комбинат, да бъдат оставени така, заяви той.

Запитан за преговорите с бразилския кандидат - CSN, Павлов заяви, че има активиране от страна на компанията. Синдикът в „Кремиковци" всеки ден получава по 5-6 имейла от бразилците, посочи той.

Павлов коментира, че очевидно CSN проявяват засилен интерес, но както той сам се изрази искат да „залагат на сигурно" и да имат подробна информация за предприятието.