Близо 400 служители на "Български пощи" ще бъдат съкратени през тази година. Мярката е договорена между ръководството на дружеството и профсъюзите и включва програма за доброволно напускане като част от плана за оздравяване на пощите.

В системата в момента работят около 12 хиляди души. Доброволно напусналите ще получат по-големи обезщетения при прекратяване на трудовите им правоотношения с работодателя, съобщи председателят на Федерацията на съобщенията към КТ "Подкрепа" Пламен Дончев, цитиран от БНР.

Той поясни, че програмата стартира официално от 16 януари до 15 февруари. „В случай, че постигнем искания от ръководството на "Български пощи" резултат като персонал, може би няма да предприемат други мерки," заяви Дончев, но добави, че в противен случай може да се наложат преговори по отношение на съкращаване реално на персонал, съобразно разходни норми на труд.

Голяма част от съкратените ще бъдат от административния персонал. Работещите в системата от 3 до 5 години ще могат да получат 2 брутни трудови възнаграждения. Работещите от 5 до 15 години ще получат 6 брутни възнаграждения. От 15 до 25 години - ще получат 8 брутни възнаграждения. Хората, които са в системата над 25 години, ще получат 10 брутни възнаграждения.

През ноември месец транспортният министър Ивайло Московски прогнозира, че „Българските пощи" скоро ще последват съдбата на БДЖ.

Припомняме, преди два месеца по време на първото четене на закон за приватизацията депутатите гласуваха за изваждане на Български пощи от забранителния списък за приватизацията. Вносителят на закона  Валентин Николов от ГЕРБ обясни обаче, че ще предложи промени между първо и второ четене, които да върнат обратно Пощите  в списъка.

Той обясни изваждането на български пощи от списъка на първо четене с цел да се получи дискусия, тъй като дружеството не било управлявано добре.