Бизнесът не е единодушен в оценката си за икономическите мерки на правителството за кризата. Това става ясно от проучване на Българска търговско-промишлена палата, извършено между 23 и 27 април, в което взеха участие над 200 компании, браншови организации и регионални палати.

Според 40% от акетираните са нужни допълнителни мерки, други 25% смятат, че мерките са балансирани на фона на възможностите на бюджета и размера на икономиката на страната ни. Около 20% пък са на мнение, че мерките са прекомерни или ги определят като напразно разходвани средства без реален ефект върху икономиката. Част от компаниите считат, че мерките са закъснели и са представени постфактум. Има изразени мнения, че е необходим фокус към най-пострадалите сектори у нас, като например туризма.

Компаниите определят като най-полезна мярката за необезпечени кредити за осигуряване на ликвидност на МСП до 300 000 лв - според 34% от анкетираните. Безлихвените кредити за лицата в неплатен отпуск и самоосигуряващите се също са определени като важна мярка за преодоляване на кризата.

Ресторантьори се боят от масови фалити заради мерките срещу коронавируса

Ресторантьори се боят от масови фалити заради мерките срещу коронавируса

Оплакват се от спад на посещенията и отмяна на резервациите

Според фирмите обаче за някои от схемите лихвените нива до 10% са прекалено високи, а достъпът до средствата е изключително сложен. Членовете на Палатата предлагат създаването на регистър, в който да бъдат обявявани взетите кредити чрез инструментите за справяне с коронавируса, за да се ограничи кредитирането на свързани лица и фирми и да има проследимост на средствата.

Относно прогнозите на фирмите за бизнеса им до края на годината 61% очакват, че ще оцелеят, но няма да стигнат нивата преди пандемията. Едва 14% са оптимисти, че ще достигнат до нивото им от преди кризата. За още по-малка част пък (4%) кризата създава пазарни възможности и те прогнозират, че имат по-добри резултати от преди нея.

6% обаче се опасяват, че ще закрият фирмите. Малка част - 3%, са отбелязали, че ще задържат бизнеса до края на годината, за да ползват помощта от държавата.

Работодателите коментират скептично мерките в помощ на бизнеса

Работодателите коментират скептично мерките в помощ на бизнеса

Бюджетът на Фонд Безработица за 2020 г. е в размер на 438 млн. лв. с дефицит 95 млн. лв.

Като важно условие за икономическото възстановяване на страните анкетираните посочват необходимостта от съвместни решения на ниво ЕС, а не всяка държава да се изолира в справянето с проблемите.

Гарантираното придвижване на стоки, суровини и капитали, както и поетапно облекчаване на мерките са сред водещите приоритети, отбелязани от членовете на БТПП. 38% от тях смятат, че политиките трябва да са насочени към стимулиране на вътрешния пазар и вътрешното търсене в рамките на страната.