Приватизацията на ВМЗ-Сопот и "Кинтекс" сега не е подходяща. Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от БТА.

Процедурата обаче щяла да стартира за други предприятия.

Лукарски лобирал за разработването на механизъм, при който приватизацията да се използва като инструмент за реиндустриализация чрез използване на част от приходите от приватизацията за нови инвестиции в икономиката. Част от приходите от приватизацията щели да се използват за нови инвестиции в икономиката.

Приватизацията на ВМЗ-Сопот и „Кинтекс” сега не била подходяща, защото двете предприятия търпят развитие, осигуряват работни места и генерират добавена стойност. Те помагали на общото икономическо и социално развитие.

По мнението на министъра на икономиката е добре да се приватизират обособени части от предприятията, които са извън забранителния списък на парламента. По този начин щял да се осигури финансов ресурс за развитието им. Лукарски смята, че забранителният списък за приватизация трябва да се прегледа и за част от компаниите в него в бъдеще да се вземе решение да бъдат продадени.

По време на парламентарния контрол министърът на икономиката коментира и преките чужди инвестиции в страната ни, допълва БНР. Миналата година те били нараснали с 24 % спрямо предходната 2014-а. Това показвали предварителните данни на БНБ. По думите на Лукарски това е най-високият отчетен размер на преки чуждестранни инвестиции от 2012 година насам.