Увеличение на преките директни инвестиции и увеличаване на експорта на съответните пазари. Това са два основни приоритета пред българските търговско-икономически съветници в чужбина.

Трябва да се прекрати практиката засега, когато външни хора влизат директно в системата, изкарват определен период като търговско икономически съветници и след това отново се търсят нови хора", каза министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Той представи новите правила за дейността и оценка на работата на търговските представители, както и възможностите за управление на тяхната кариера.

Според него има възможности за подобряване на функционирането на това звено в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и те са свързани със системата за влизане в кариерата и възможностите за развитие на служителите в самото министерство. От МИЕТ искат по-ясна системата за кандидатстване.

Замислените промени дават възможност за ротация, предвидимост, ясни критерии за оценяване на работата. Според министър Трайков от бизнес гледна точка за МИЕТ има два приоритета, които стават и критерии за новите търговско икономически съветници.

Промените засягат и средствата, с които съветниците ще работят, бюджетът им за тази година е намален с 10%, издръжката ще бъде между 100 и 150 000 лева на година, в зависимост от държавата.

Конкурсите за работа на Службите по търговско икономически въпроси (СТИВ) вече ще започват на вътрешно равнище, т.е. в рамките на министерството, и ако няма подходящи кандидати, чак тогава ще се минава към външни конкурси.

След направените съкращения, от 63 търговско икономическите съветници стават 58 души. Съкращения са направени в Бразилия, Лос Анджелис, Хага и Португалия. В Израел и Южна Корея ще бъдат назначени представители - до този момент такива там не е имало.

България има 58 съветници в 41 държави. От тях 28 са в 20 страни от Европа, 14 в 7 страни в Русия и бившите съветски републики. 16 в 14 държави в Азия, Близкия изток, Средиземноморието, Америка. В Северна Африка български икономически съветници има в Либия, Египет и Мароко.

След направените промени търговско икономическите представители ще имат мандат от 3 години, какъвто досега не е имало. Но там, където има служители с повече стаж и те са в заварено положение, при добра оценка на работата им, те ще останат.

Създава се и Атестационна комисия в МИЕТ, която ежегодно ще прави преглед на работата, тя ще следи всички въпроси по компетентността на дългосрочно командированите, подбора им, сроковете и числеността им.