„Няма шап в България. Това е груба манипулация", заяви лидерът на РЗС Яне Янев по време на редовния брифинг в централата на партията. Той посочи, че 20 специалисти ветеринари от страната, които са били в селищата с огнище на шап, са се обърнали към РЗС с тази информация.

Част от тях са вещи лица, а четирима са университетски преподаватели, които обаче са пожелали анонимност. Според експертите ветеринари няма нито едно животно, което е със симптоми на шап - няма животни с треска, нито засегнати участъци по кожата на вимето, нито други симптоми.

От РЗС готвят взимането на проби и изследвания, които ще бъдат изпратени в международното бюро по епизоотии в Париж за анализ и експертиза. „Това е груба манипулация. Става въпрос за бизнес сделка между земеделския министър Мирослав Найденов и големи турски фирми, които искат да закупят земеделски райони в югоизточната част на страната ни", обяви Янев.

По думите му става въпрос за инвеститорски интереси и намерението на турската страна да обезлюди Странджа във връзка със строежа на нова АЕЦ близо до Резово. Според лидера на РЗС цялата тази провокация с епидемията от шап цели да лиши от поминък хората в Странджа.

От РЗС обещаха да оповестят данните от изследванията във Франция след излизане на резултатите, като се надяват това да стане до края на май месец. Представители на партията ще отидат на място, за да проверят каква е ситуацията.