Всеки от уволнените горски служители е отстранен за доказани нарушения. Това заяви в интервю за Нова телевизия министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя не смята, че уволненията са масови. Някои от служителите са извършвали финансови нарушения, а други са използвали служебното си положение за лични цели. Танева даде за пример началник, който карал служител на горското да му ремонтира вилата и да му коси личните пасища.

Припомняме, вчера земеделската министърка уволни 22 директори и служители на държавни горски стопанства. 300 служители са наказани дисциплинарно, включително и с предупреждение за уволнение.

Депутатът Георги Кадиев изрази съмнение, че уволненията може да са замитане на следите.

Министър Десислава Танева коментира и покупката на луксозни джипове от редица държавни горски стопанства. Тя отбеляза, че подобен клас автомобили са купувани и при предни правителства. По думите й, тези обществени поръчки не са правени и възложени от Министерството на земеделието. Единственият критерий за участниците в конкурса бил фирмите да притежават съответната оторизация.

Що се отнася до директора на горското във Велинград, който бе уволнен след разследване на Нова телевизия, Танева заяви, че така или иначе този директор щели да го уволняват. Той бил на поста си едва три месеца.

Танева се похвали, че страната ни е одобрена за износ на мляко и млечни продукти за Китай. Процедурата била на финалната права.